Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tomu sa povie prekonať očakávania! Gott stále zarába milióny, a nie je to za spev!
Zdielať na

Tomu sa povie prekonať očakávania! Gott stále zarába milióny, a nie je to za spev!

Archívna reportáž

O zosnulom spevákovi Karlovi Gottovi († 80) je známe, že okrem krásneho hlasu mal ešte aj ďalší dar - vedel krásne maľovať. Do svojich obrazov vnášal často aj rôzne erotické fantázie a sny. Počas svojho života svoje diela nepredával, ale mnohé rozdával priateľom a známym. Namaľoval ich celý rad a veľakrát vystavoval doma aj v zahraničí. Originály tam ale často nahrádzal reprodukciami. Zanechal po sebe peknú zbierku obrazov a sem-tam sa niektoré dostávajú aj do predaja v aukciách. Ich hodnota stále stúpa.

O obrazy, ktoré namaľoval Karel Gott počas svojej kariéry, keď týmto spôsobom relaxoval, je stále veľký záujem. Svedčí o tom aj posledná dražba, kde sa ponúkali až tri majstrove obrazy. V nedávnej aukcii, ktorá trvala na internete takmer šesť hodín, záujemcovia za ne ponúkali veľmi vysoké čiastky.  Za obraz Lady Carneval, nazvaný podľa rovnomennej piesne, bol ochotný jeho nový majiteľ zaplatiť až 1 920 000 korún (cca 75 000 €). Počiatočná cena bola pritom "len" 350 000 korún (cca 12.500 €). Na obraze je namaľovaná sporo oblečená čokoládová karnevalová tanečnica z Ria v pozadí s ohňostrojom.

Na ďalšom ponúkanom obraze Hurá do prírody sú namaľované mladé ženy a muži na trávnatom brehu pri vode, ktorí si celkom nahí užívajú letnú pohodu. V pozadí však spevák zrejme ako symbol narušenia čistoty prírody agresívnou činnosťou civilizácie, primaľoval továrenské komíny. Z pôvodne požadovanej sumy 350 000 korún (cca 12.500 €) sa nakoniec predal za 2 520 000 korún (cca 99 000 €). Na treťom vydraženom obraze dominuje v popredí pred panorámou na Hradčany nahé ženské telo. "Ležiaci akt s Prahou pochádza zo zbierky majiteľa galérie, ktorý Karlovi v roku 1991 zorganizoval úspešnú výstavu," povedal dobre informovaný zdroj denníku Ahaonline.cz. Dražené, a aj ďalšie obrazy maestra si môžete pozrieť TU.

O maestrovi Karlovi Gottovi sa fanúšikovia môžu dozvedieť viac aj vďaka dokumentu s názvom Karel: 

S najväčšou pravdepodobnosťou pôjde o známeho galeristu Mira, ktorému Karel po nežnej v roku 1989 požičal milión korún na podnikanie a pomohol mu tak uskutočniť jeho plány. Aj toto plátno bolo vydražené za 2 520 000 Kč (cca 99 000 €). Všetky tri obrazy sa predali dokopy za 6 960 000 Kč (cca 273 000 €). Nezabudlo sa pritom ani na charitu. Karel Gott pri predaji obrazov zo svojich výstav na ňu kedysi nezabúdal tiež. Podľa dohody išlo z týchto troch obrazov z aukcie na dobročinné účely viac ako milión českých korún. Konkrétne nadácii Pamäť národa a na Vojenský fond solidarity.

Karel Gott považoval maľovanie za formu relaxu, dnes sa jeho diela predávajú za státisíce eur:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Karel Gott (@officialkarelgott)

Pre zaujímavosť miliardár Karel Janeček (47)  v roku 2013 vydražil za 260 000 Kč (cca 10 000 €) erotický obraz Karla Gotta zo série Čas nehy, ktorý zobrazuje ženy v intímnej chvíli. Mal ho zavesený vo svojom byte, z ktorého sa ale vlani na jeseň sťahoval do nového. "Mali sme ho uskladnený na novom mieste, kde sa dokončovali veci. Keď sme chceli na jeseň minulého roka  obrazy rozmiestniť, zistili sme, že tento tam, žiaľ, nie je," opísal na jar Janeček pre denník Aha! ako sa to stalo.Ozvala sa aj z Fínska Gottova dcéra Dominika. "Čítala som to a je mi to ľúto. Dúfam, že sa nájde. Môj otec namaľoval obrazy zo série Čas nehy na základe svojich snov. Tvrdil mi svojho času, že boli veľmi romantické a divoké," prezradila najstaršia dcéra všestranného umelca.

Súvisiace články

Najčítanejšie