Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hľadá sa miesto posledného odpočinku pre Mekyho! Vdova Katka prezradila toto!
Zdielať na
Hudba

Hľadá sa miesto posledného odpočinku pre Mekyho! Vdova Katka prezradila toto!

Archívna reportáž

Po ukončení všetkých oficiálnych ceremonialít si chce vdova Kateŕina Žbirková zrejme na chvíľu odpočinúť a až potom sa rozhodne, kde budú spočívať pozostatky jej milovaného manžela Mira Žbirku († 69). Bude ale rešpektovať aj názor ostatných najbližších členov rodiny.

Presne pred týždňom sa konala za prítomnosti jeho najbližších, ako aj priateľov a predstaviteľov oboch štátov, kde pôsobil, posledná rozlúčka so zosnulým spevákom Miroslavom Žbirkom. Potom prebehol naozaj iba v úzkom kruhu kar, kde sa ale na želanie samotného Mira, ktoré sprostredkovala jeho manželka Katka, nesmútilo, ale spomínalo na pekné, aj veselé zážitky s touto speváckou legendou so skvelým zmyslom pre humor. Jeho priaznivci sa ale tak rýchlo miesta, kde by si mohli uctiť jeho pamiatku, v dohľadnej dobe zrejme nedočkajú.

Vdova po obľúbenom spevákovi a skladateľovi to od jeho úmrtia nemá vôbec ľahké. Toľko formalít a povinností, čo ležalo a ešte stále leží na jej pleciach, by kdekoho zdolalo. Ona ale bola zvyknutá ako manželova manažérka na všeličo a aj vďaka jej racionalite dokáže aj teraz, v týchto najťažších chvíľach, všetko zvládať. Ale po psychickej stránke toho aj na ňu bolo iste priveľa. Čaká ju ešte najzodpovednejšia úloha - s pomocou syna pracujú na dokončení nového albumu Mekyh, ktorý má byť do roka na pultoch. 

V polovici októbra po správe o hospitalizácii nikomu ani nenapadlo, ako fatálne to dopadne:

​Teraz ale potrebuje nejakú aspoň malú prestávku, aby všetko prehodnotila a dokázala sa zmieriť s realitou. Nad miestom posledného odpočinku svojej životnej lásky preto zatiaľ akútne nepremýšľa. "Miesto posledného odpočinku? O tom ešte nebolo rozhodnuté. Mekyho najstaršia dcéra Denisa (48) z prvého manželstva žije vo Viedni, ďalšia časť rodiny žije v Bratislave, musíme sa zísť a prejednať to," odpovedala na otázku Blesku vdova Katka. Žije aj s dcérou Lindou (30) už tridsať rokov v rodinnom dome v pražských Strašniciach. Syn David (26), ktorý bol poverený dokončením posledného CD svojho otca, žije už roky v Londýne.

Slovenskí fanúšikovia by boli iste radi, ak by Meky spočinul na niektorom z bratislavských miest posledného odpočinku:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Miro Zbirka (@mirozbirka)

Aj keď Miro Žbirka svoje manželke vopred nadiktoval mnohé záležitosti týkajúce sa pohrebu, na miesto svojho posledného odpočinku zrejme až tak nemyslel. Keď cítil, že sa azda blíži jeho koniec, akoby položartom dával manželke pokyny na jeho pohreb. "Chcel, aby som to mal ľahšie, keby sa niečo stalo. Ale on mi to povedal skôr zo žartu a ja som ho vždy okrikovala, aby mi to nehovoril, vôbec som si to nechcela pripustiť," zverila sa Kateřina a dodala, že miesto posledného odpočinku nespomínal. Jeho srdce nesporne patrilo rodnej Bratislave, ale miloval aj Prahu, kde si našiel životnú lásku a prežil polovicu života, a tiež zbožňoval Londýn, odkiaľ pochádza jeho mama a určite cítil obrovské sympatie aj k Liverpoolu, odkiaľ pochádzali The Beatles, ktorí ho azda najviac ovplyvnili pri rozhodovaní vydať sa na hudobnú dráhu. No to sú skôr len romantické predstavy, reálne sa bude rozhodovať zrejme len medzi hlavnými mestami Slovenska a Česka a práve Praha je skôr pravdepodobná. Azda by to mohlo byť práve na Strašniciach, kde zažil Meky najkrajšie roky so svojou životnou láskou po boku.

Súvisiace články

Najčítanejšie