Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prvý rozhovor Katky Žbirkovej po Mekyho smrti: Nemyslím, že vedel, ako to dopadne
Zdielať na
Hudba

Prvý rozhovor Katky Žbirkovej po Mekyho smrti: Nemyslím, že vedel, ako to dopadne

Archívna reportáž

V stredu, 10. novembra sa nečakane skončila spoločná púť manželského páru Mira Žbirku († 69) a Kateřiny Žbirkovej (56). Je to pre ňu ešte stále celkom nestráviteľné, že po 33 rokov manželstva ho nemá po boku... Ich dve dospelé deti vedú už samostatný život, ona sa celkom oddala manželovi. Bola aj Mekyho manažérkou, keďže vedel, že je oveľa praktickejšia ako on a môže sa vo všetkom na ňu spoľahnúť. V rámci ich spoločných profesionálnych povinností, ale Meky nikdy nezabudol na prejavy lásky. S dojatím nedávno zverejnila aj jeden list, ktorý to dokazuje.

Po záverečnom smútočnom prejave na pohrebe speváckej legendy Mekyho Žbirku so slovami autora jeho životopisu Jana Vedrala - "Meky tu bol tak nejako vždy a vždy s ním bolo dobre," zároveň opadlo aj z Kateřiny Žbirkovej to najväčšie napätie, ale nedalo by sa povedať, že je jej teraz dobre. Dokázala však poskytnúť rozhovor pre Blesk.cz s otázkami o pohrebe, jej rozlúčke s manželom, čo predchádzalo jeho úmrtiu a aj aké plány má do budúcnosti. Na všetky úprimne, aj keď s bolesťou, odpovedala. Nie všetko ale v tomto momente vie, pochopiteľne, celkom presne vyhodnotiť. Na to potrebuje ešte nejaký čas. 

Rozlúčka s jej životným partnerom na ňu veľmi zapôsobila. "Cítila som, ako pohreb pomohol ľuďom sa s tým vyrovnať, že to bola taká katarzia. Ja sama cítim, že je na to ešte skoro, aby som to spracovala. Bola som v jednom kole ohľadom pohrebu, aby sa s Mekym mohli rozlúčiť, bála som sa, aby som na niekoho nezabudla. Teraz to zo mňa spadlo a uvidíme, ako to budem zvládať ďalej," vyznala sa. Nebolo jednoduché pre ňu prijať skon manžela, na to celkom pripravená nebola, ako asi nikto nikdy."On mi v poslednej dobe hovoril o svojich plánoch, ako trebárs kto by mal na pohrebe hovoriť, aké piesne by sa mali hrať. Ja som si z toho tak trochu uťahovala a hovorila som mu, aby mi toto nehovoril. A on na to vždy povedal, že je to len pre prípad, že by sa to stalo," zverila sa táto silná žena.

"Ani si nemyslím, že on sám vedel, ako to dopadne... Ale cítil, že nie je v poriadku, a asi chcel, aby som to mala ľahšie, keby sa niečo stalo," dodala Kateřina. Ona ale verila, že to nemusí dopadnúť až tak fatálne, a preto bol jeho skon pre ňu predsa len šokom. "Určite. Síce posledné dní prespal a videla som, že to nie je dobré, ale takúto vec si asi nikto nechce pripustiť," priznala sa úprimne. "Povedať, že sme to čakali, je silné slovo. Meky v poslednom čase zápasil so zdravotnými problémami, ale na niečo také, na to nie je človek nikdy pripravený," povedala to, čo si vnútorne uvedomuje asi každý.

Meky sa fanúšikom o svojom boji s chorobou zveril aj na sociálnej sieti, avšak taký zvrat a priskorý koniec nikto nečakal:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Miro Zbirka (@mirozbirka)

Po pohrebe sa ale nemôže Kateřina Žbirková celkom uzavrieť pred verejnosťou a v samote spomínať na Mekyho a ich krásny príbeh lásky. Zveril jej totiž pre odchodom na večnosť veľa práce a povinností. "Vlastne mi tu nechal veľa práce tak na rok. Takže sa postarám o vydanie albumu, ktorý má na starosti syn David. Čo bude potom, to je ešte vo hviezdach..." spomenula vdova. Meky zrejme vedel, že to bude pre ňu najlepšia cesta, ako sa odpútať od bolestných spomienok. A navyše jej budú vďační všetci jeho fanúšikovia. Ich idol tu bude aj vďaka Katke a synovi Davidovi v jeho aktuálnej tvorbe navždy a snáď časom, ako spieva vo svojej piesni, "čo bolí, to prebolí".

Súvisiace články

Najčítanejšie