Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Posledná rozlúčka s milovaným Mekym. Sám si ju naplánoval
Zdielať na
Hudba

Posledná rozlúčka s milovaným Mekym. Sám si ju naplánoval

Archívna reportáž

V stredu 10. novembra obletela Slovensko aj Česko správa tak šokujúca, že jej mnohí stále odmietajú uveriť. Po niekoľko týždňovom boji so zápalom pľúc odišiel na večnosť Miro Žbirka, spevák milovaný tak Slovákmi, ako aj Čechmi. Dnes, v piatok o 14:00, sa ním milióny priaznivcov rozlúčia navždy.

V piatok o 14:00 začína vo Veľkej obradnej sieni krematória na pražských Strašniciach posledná rozlúčka s Mekym Žbirkom. Vstup je na pozvánky, vzhľadom k protipandemickým opatreniam je počet prítomných v sále len obmedzený. Ostatní majú možnosť zúčastniť sa poslednej rozlúčky priamo na mieste, no len vonku, pri veľkoplošných obrazovkách. A ktokoľvek, z ktoréhokoľvek kúta sveta sa môže aspoň virtuálne rozlúčiť s Meky cez živé vysielanie na jeho oficiálnych profiloch na Facebooku.

Viac ako mesiac bojoval Miro Žbirka so zápalom pľúc, ktorý mal v posledných rokoch opakovane. Na pohľad banálna choroba sa v kombinácii s oslabenou imunitou a rezistentnou baktériou stala napokon nášmu najslávnejšiemu spevákovi osudnou.

Priamy prenos z poslednej rozlúčky môžete sledovať od 14:00 tu:

Ešte predtým ale stihol so svojou milovanou manželkou Katkou zdieľať svoju predstavu nielen o tom, ako má naložiť s jeho takmer hotovým albumom, ale aj ako má vyzerať posledná rozlúčka. "Miro si vybral piesne, ktoré si želal, aby na poslednej rozlúčke s ním zazneli," zveril sa portálu Blesk.cz nemenovaný zdroj. Nebudú tak, samozrejme, chýbať skladby jeho milovaných The Beatles, ale aj The Kinks.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Miro Zbirka (@mirozbirka)

Smútočný príhovor dostali do rúk zástupcovia Slovenska, aj Česka. "Prehovoria dvaja hudobní publicisti. Prvý bude Juraj Čurný. Za českú stranu prednesie smútočnú reč Jan Vedral," prezradil organizátor poslednej rozlúčky. Juraja Čurného netreba predstavovať, Jan Vedral je autor Mekyho životopisnej knihy Zblízka. V Bratislave sa budú priaznivci milovaného speváka lúčiť o 17:00 symbolicky pri jednej z lavičiek na Račianskom mýte, kde Miro svoju kariéru začal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie