Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Hviezdny režisér Quentin Tarantino má problém! Žalujú ho za Pulp Fiction!
Zdielať na

Hviezdny režisér Quentin Tarantino má problém! Žalujú ho za Pulp Fiction!

Archívna reportáž

Slávny filmový režisér Quentin Tarantino nedávno oznámil svoj nový projekt v súvislosti s novou technológiou. Začiatkom novembra zverejnil svoje plány na vydanie siedmich NFT (A non-fungible token) na základe filmu, vrátane scén z pôvodného scenára, ktoré boli z konečnej verzie vystrihnuté. NFT budú obsahovať aj umelecké diela Pulp Fiction a komentár. To sa ale nepáči spoločnosti Miramax, ktorá na neho podala žalobu na súd. NFT sa už nielen v Hollywoode stali horúcim tovarom, pričom hviezdy a štúdiá sa usilujú každé o svoj kúsok z koláča.

Skratka NFT znamená non-fungible tokens, čo možno preložiť ako nezameniteľné tokeny. Ponúkajú jedinečné vlastníctvo časti, alebo celého konkrétneho digitálneho predmetu. Zatiaľ tento spôsob predaja vlastníctva využívajú hlavne umelci. Možnosti sú však oveľa širšie. Režisér Quentin Tarantino sa rozhodol túto technológiu využiť na ponuku svojej tvorby, píše portál HollywoodReporter.com. Jeho projekt  bude obsahovať aj scény z kultového filmu Pulp Fiction, no majú to byť tie, ktoré boli z filmu nominovaného na Oscara v roku 1995 vystrihnuté. Dôrazne sa však proti tomu ohradila spoločnosť Miramax. Režisérovi poslali list o zastavení výroby, ale bezvýsledne. Štúdio tvrdí, že rokuje o nadviazaní partnerstiev s NFT na základe svojej knižnice filmov a že Tarantinova dohoda znehodnocuje toto úsilie, a preto podali na režiséra žalobu.

"Tarantinovo správanie prinútilo spoločnosť Miramax podať túto žalobu proti váženému spolupracovníkovi, aby presadila, zachovala a ochránila svoje zmluvné práva a práva duševného vlastníctva týkajúce sa jedného z najikonickejších a najcennejších filmových diel spoločnosti Miramax," stojí v žalobe. "Ak by sa Tarantinovo správanie nekontrolovalo, mohlo by ostatných uviesť do omylu, že spoločnosť Miramax je zapojená do jeho biznisu. A takisto by mohol uviesť do omylu ostatných, ktorí by sa domnievali, že majú práva na realizáciu podobných obchodov alebo ponúk, hoci v skutočnosti Miramax vlastní práva potrebné na vývoj, marketing a predaj NFT týkajúcich sa jeho bohatej filmovej knižnice."

Pozrite si legendárnu tanečnú scénku z filmu Pulp Fiction z dielne Quentina Tarantina s Umou Thurman a Johnom Travoltom v hlavnej úlohe:

Miramaxu prekáža, ze Tarantino NFT Collection uvádza na trh novinku v spolupráci so spoločnosťami SCRT Labs a Secret Network, ktoré sa snažia vytvoriť nový typ NFT s vloženým "tajným" obsahom. NFT Pulp Fiction by mali mať verejne prístupnú časť, ako aj obsah, vrátane doteraz nevidených častí scenára, viditeľný len pre majiteľa. V odpovedi na list o zastavení činnosti od spoločnosti Miramax Tarantinov právny zástupca ale tvrdil, že režisér koná v rámci svojich "vyhradených práv", konkrétne práva na "publikovanie scenára". V konečnom dôsledku bude rozhodujúce zistiť hranice týchto vyhradených práv, najmä interaktívnych médií a zverejnenia scenára, keďže na začiatku 90. rokov štúdiá ani filmári na NFT ani nepomysleli.

 Fanúšikovia sú z kolekcie Tarantinových NFT nadšení:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Benjamin Grudé (@benetlor)

"Miramax sa mýli - jednoducho a jasne. Zmluva Quentina Tarantina je jasná: má právo predávať NFT s jeho vlastnoručne napísaným scenárom k filmu Pulp Fiction a tento kŕčovitý pokus zabrániť mu v tom iste zlyhá," uviedol v stredajšom vyhlásení Bryan Freedman, právny zástupca Quentina Tarantina. "Ale bezcitné rozhodnutie spoločnosti Miramax zverejniť dôverné informácie o zmluvách a odmenách svojich filmových tvorcov nenapraviteľne poškodí jej povesť ešte dlho po zamietnutí tohto prípadu," skonštatoval. Ale inak to vidí druhá strana. "Spoločnosť Miramax bude brániť všetky svoje práva týkajúce sa jej knižnice vrátane práv súvisiacich s NFT a nedovolí, aby Quentinovi zástupcovia klamali ostatných, že majú právomoc uzatvárať podobné obchody v rozpore s podpísanými zmluvami o právach," uviedol vo vyhlásení NFT jej zástupca Bart Williams. Zdá sa, že v tomto spore nemieni ustúpiť ani jedna strana - napokon, ide "len" o peniaze.

Súvisiace články

Najčítanejšie