Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Elán prichádza so skutočnou perlou pre fanúšikov: Vznikla najmä vďaka tomuto ZÁZRAKU!
Zdielať na
Hudba

Elán prichádza so skutočnou perlou pre fanúšikov: Vznikla najmä vďaka tomuto ZÁZRAKU!

Skupina ELÁN vydává po 40 rokoch špeciálnu reedíciu svojho albumového debutu Ôsmy svetadiel. Album, ktorý odštartoval ich výnimočnú kariéru, skupina opatrila novým mixom a na CD ho rozšírila o bonusový disk s raritami.

V období, keď sa Elán dostal k nahrávaniu prvého albumu (december 1980) mal už za sebou viac ako desaťročnú históriu, niekoľko zmien na postoch členov kapely, striebornú Bratislavskú lýru za skladbu Kaskadér a dve ďalšie ocenenia z tohto významného hudobného festivalu populárnych piesní. Po skončení spoločnej ročnej základnej vojenskej služby sa ku štvorici Jožo Ráž, Vašo Patejdl, Juraj Farkaš, Zdeno Baláž pripojil Ján Baláž a v tejto prvej „klasickej“ zostave nahrali album Ôsmy svetadiel, ktorý definitívne odštartoval výnimočnú kariéru kapely.

​Už počas jeho vydania mal Elán v zásobe 36 pôvodných piesní, čo bol materiál na tri plnohodnotné albumy. "Na vydanie našej prvej platne sme sa veľmi tešili, lebo to bolo vyvrcholenie našej dlhoročnej snahy „zhmotniť“ naše úsilie dostať sa do širšieho povedomia. Na album sa dostalo dvanásť pesničiek a to bol len výber toho najlepšieho, čo sme dovtedy, vlastne ešte ako amatérska kapela, vytvorili," spomína Vašo Patejdl a Jožo Ráž dodáva: "Bola to bohovská radosť, že ideme zhmotniť naše dlhoročné úsilie, ale bolo to veľmi ťažké, lebo podmienky pri nahrávaní boli katastrofálne. Keď som nahrával spevy, voda v kohútiku na záchode bola zamrznutá". "Myslím, že sa podarilo zozbierať ozaj to naj z prehistórie Elánu a ešte sa to aj veľmi dobre nahralo a zahralo," hovorí Jano Baláž.

Elán sa môže pochváliť aj muzikálom s ich hudbou:

​Bonusové CD obsahuje časť skladieb, ktoré sa na debutový album nedostali a niekoľko piesní, ktoré naň boli zaradené, ale tu vychádzajú vo svojich pôvodných verziách. Špeciálna výročná dvoj-CD edícia tak ponúka jedinečnú zostavu mapujúcu tvorbu Elánu tesne pred nástupom (a čiastočne v priebehu nástupu) jeho hviezdnej kariéry. "Bolo zaujímavé vrátiť sa po tých rokoch k starým nahrávkam, ktoré vznikali často veľmi kurióznym spôsobom v dobe, keď sme mohli o súčasných možnostiach záznamu len snívať. Napriek tomu v nich aj dnes počujem to obrovské nasadenie, ktoré nás vtedy hnalo dopredu a poznanie, že nad všetkou technikou je vždy najdôležitejší nápad, dobrá pesnička," uvažuje Vašo Patejdl. Jožo Ráž ešte k štúdiovým začiatkom skupiny uvádza: "Sú to výborné spomienky a čudujem sa, akí sme boli dobrí".

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ELÁN rock (@elanrock)

Výročná edícia Ôsmeho svetadielu vychádza s novým analógovým mixom pôvodného 24-stopového záznamu. Skutočnosť, že sa ho podarilo zachovať, je absolútne unikátna. "Je to vlastne malý zázrak. Za minulého režimu bolo pravidlom tzv. široké pásy s nezmiešanými stopami po dvoch rokoch automaticky mazať a používať ich na nové nahrávky. Dôvodem bol nedostatok valút, pretože široké pásy boli veľmi drahé. Prvý album Elánu se tomuto osudu vyhol vďaka nedbalosti niektorého z pracovníkov vtedajšieho Opusu. Bola to šťastná nedbalosť, ktorú prozreteľnosť dopustila práve pri tak zásadnom albume, prvom albume Elánu, zrejme najhitovejšej kapely česko-slovenskej hudobnej histórie," komentuje vydanie Vladimír Kočandrle, riaditeľ vydavateľstva, pod ktorého hlavičkou album vyšiel.

Súvisiace články

Najčítanejšie