Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dedičstvo? Miro Žbirka mal roky podlomené zdravie aj imunitu, na podobnú diagnózu zomrela aj jeho mama
Zdielať na
Hudba

Dedičstvo? Miro Žbirka mal roky podlomené zdravie aj imunitu, na podobnú diagnózu zomrela aj jeho mama

Archívna reportáž

Život zosnulého Mira Žbirku († 69) bol síce naplnený obrovským úspechom, fantastickou kreativitou a pesničkami, ktoré milujú celé generácie, no aj tak sa skončil oveľa skôr, ako by si kto čo i len pomyslel. Slabú imunitu organizmu zdedil zrejme po svojej mame, ktorá bola Angličanka, narodená v Londýne. Na Slovensko prišla za svojím manželom a domov sa už nikdy nevrátila. V Bratislave porodila a vychovávala troch synov, Miro bol najmladší.

Vďaka svojej anglickej matke Ruth Gale vedel Miro Žbirka už od detstva dobre po anglicky. Vlastne to bola jeho materinská reč, no preslávil sa jeho nezameniteľnou bratislavčinou, ktorú nepoznačilo ani 30 rokov prežitých v Prahe. Spolu so staršími bratmi sa vďaka angličtine a kontaktom s príbuznými matky dobre orientovali v nových hudobných smeroch vychádzajúcich zo západných krajín, kde v šesťdesiatych rokoch v jasne dominovala Británia. Tam sa zrodila aj slávna skupina Beatles, ktorej bol Meky, ako ho prezývali, veľkým fanúšikom po celý jeho život. Ich hudba bola pre neho veľkou inšpiráciou. Naučil sa hrať na gitaru a spolu s bratmi, ktorí ho k hudbe priviedli, si rád pospevoval piesne z repertoáru Beatles, ale aj iných hviezd, až sa sám jednou stal.

Ale vďaka svojej mame nezískal iba dobrú znalosť angličtiny, ale zrejme aj dispozíciu k chorobám pľúc, píše portál ŽivotvČesku.cz. Aj jeho matka Ruth totiž zomrela na vážne infekčné ochorenie pľúcneho tkaniva.  A osudným sa pre začiatok jeho problémov s pľúcami stal práve jeho milovaný Londýn. V roku 2017 tam odletel z Prahy nahrávať svoj album, keď sa u neho začali objavovať prvé príznaky závažného ochorenia, ktoré prerástli až do ťažkého zápalu pľúc, z ktorého sa dlho zotavoval. "Choroba ma zastihla nepripraveného v Británii. Asi v lietadle som chytil nejakú baktériu, s ktorou si moje telo nevedelo poradiť. Horúčky potom stúpli natoľko, že sa z toho vyvinulo niečo, čo už bolo vážne," zveril sa Meky pred pár rokmi, keď začalo jeho trápenie naberať na obrátkach. Aby sa posilnil, absolvoval dokonca aj rekonvalescenčný pobyt vo Švajčiarsku. 

Vypočujte si pieseň Atlantída, jeden z mnohých nesmrteľných hitov Mira Žbirku:

Po dvoch rokoch sa ale napriek všetkej snahe problémy s pľúcami spevákovi vrátili. Žbirka vtedy dostal opäť zápal pľúc, kvôli ktorému musel zrušiť svoje dlhodobo naplánované pracovné povinnosti. Jeho fanúšikovia boli  jeho stavom veľmi znepokojení a manželka Katarína prezradila niečo viac. "Môj manžel musí brať antibiotiká, má zápal dýchacích ciest. Je doma, normálne chodí, ale musí počúvať lekára. Tí mu neodporúčali dlhé cestovanie a klimatizáciu v aute. Naopak, musí byť v pokoji, ale nie je to nič vážne," oznámila na upokojenie všetkých. Po čase sa však ukázalo, že jeho stav je vážnejší, ako sa myslelo. Koncom roka 2019 sa objavili špekulácie, že aj Žbirka trpí podobne vážnou chorobou, akej podľahol aj Karel Gott († 80). 

Meky si aj tento rok pripomenul Deň matiek archívnou fotografiou s jeho mamou Ruth: 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Miro Zbirka (@mirozbirka)

Kateřina Žbirková chcela tieto fámy o chorobe manžela uviesť na správnu mieru. "Poviem vám to takto. Má problémy s imunitou. Už to má dlhodobé, asi päť rokov. Nie je to nič nové," prezradila smutnú skutočnosť v prípade Mekyho Žbirku, ale nešpecifikovala presne jeho diagnózu. V októbri tohto roku zverejnil na sociálnych sieťach fotografiu z nemocnice, kde je vidieť, že je napojený na infúziu. "Priatelia, dostihol ma nejaký zákerný bacil a skončil som na infúziách. Posielajte energiu, budem ju potrebovať," poprosil Miro svojich fanúšikov na jeho instagramovom profile. Z nemocnice sa dostal nakrátko domov na oslavu narodenín a na sociálnej sieti svojim sledovateľom napísal, že sa zotavuje. Potom nastala odmlka a 10. novembra sa v médiach objavila šokujúca informácia o jeho skone. Jeho manželka zverejnila na upokojenie vášní informáciu, že za tým nebol covid. "Zápal pľúc, už to mal viackrát a tentokrát to nedal," uviedla Katarína Žbirková pre extra.cz, čo zobralo predčasne fanúšikom a blízkym milovaného Mekyho.

Súvisiace články

Najčítanejšie