Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Petra Jandu natvrdo sklátil covid! Jeho brat chorobe podľahol
Zdielať na
Hudba

Petra Jandu natvrdo sklátil covid! Jeho brat chorobe podľahol

Archívna reportáž

Petr Janda (79), frontman legendárnej kapely Olympic, má veľký rešpekt pred covidom. Na následky tejto choroby zomrel jeho starší brat, a preto bol medzi prvými, ktorí sa dali zaočkovať. Ale ani to mu nepomohlo a aj on napriek vakcinácii covid dostal. Nemal u neho ľahký priebeh, ale našťastie prežil. O svoje zdravie sa pochopiteľne bojí, má ešte dve malé deti a celkovo je plný života. So svojou kapelou, ktorá oslavuje budúci rok jubileum, sa to ešte nechystá zabaliť.

Frontman legendárnej kapely Olympic, Petr Janda, bol po tragickej skúsenosti s bratom tak vyľakaný, že vakcínu proti covidu považoval za nutnosť a hneď ako to šlo, sa dal očkovať. "Aby som pravdu povedal, mal som takú predstavu, že sa mi nemôže už nič stať," zveril sa so svojím názorom hudobník, ktorý covid nielenže dostal, ale vôbec nemal ľahký priebeh, píše portál ahaonline.cz. A to sa pritom stále chránil aj rúškom.

Vírus sa mu napriek všetkým opatreniam nevyhol a musel s ním bojovať. "Prvý týždeň som hlavne spal. Najhorší bol kašeľ, ktorý ma v noci budil zo spánku. Bol som nahnevaný, zoslabnutý, bolelo ma na prsiach a motala sa mi hlava. Prešiel som pár krokov z izby do izby a bol som už unavený. Nikomu to neprajem," popísal Petr Janda priebehu choroby od jej začiatku. A trvalo to celý týždeň, ako sa zveril v televíznej relácii Showtime. "Boli momenty, počas ktorých som mal o seba strach, aj vzhľadom na to, že môj starší brat Jirka zomrel na covid. Premýšľal som o tom a jeden večer som si dokonca hovoril, že už je to tu. Nemohol som sa totiž nadýchnuť," spomínal s hrôzou hudobník na najťažšie momenty choroby. Našťastie, napokon nad chorobou zvíťazil.

Petr Janda je vždy dobre naladený, svoju energiu ukázal aj v známej jojkárskej relácii Superkaraoke:

​Petr Janda sa pritom veľmi hneval na tých, ktorí očkovanie verejne spochybňovali, najmä ak sú známi, a tým medzi ľudí vnášajú pochybnosti o jeho správnosti. "Keď potom také dievča, ako Csáková, všetko spochybňuje, naša brandža týmto dostáva na frak. Verejnosť si o nás potom musí myslieť, že sme všetci úplní hlupáci. Keď vylezie táto, alebo bláznivý Daniel Landa, tak sa ľuďom ani nečudujem," vyjadril sa k pochybovačom frontman Olympicu. "Z toho ma chytá hrôza, ako sa niektorí ľudia vrátane Csákovej správajú ako blbci. Neviem si to vysvetliť. Je to snáď tým, že nezdedili empatiu?" rozhorčoval sa svojho času v rozhovore pre eXtra.cz hudobník presvedčený o svojom správnom názore na očkovanie.

Petr Janda sa pred covidom chránil všetkými dostupnými prostriedkami, napriek vakcíne si ho však našiel:

V jeho veku je pochopiteľné, že sa bojí o svoje zdravie. Už iba predstava, že by ho telo zradilo, ho veľmi desí. "To je moja najväčšia trauma, keď to fakt nepôjde, až odídu šľachy alebo hlas, tak to asi fakt urýchli môj koniec. Pretože to ja ani nebudem mať čo robiť. Potrebujem takúto prácu. A  tobôž prácu, ktorá ma tak strašne baví," priznala pre idnes.cz legenda českej hudobnej scény, ktorá budúci rok s kapelou Olympic slávi 60. výročie od jej vzniku. "My máme plány hlavne to nezabaliť. To je taký zásadný plán, jednoducho hrať. Viete, to sa zle hovorí a občas dostanem aj taký úder v zmysle: už sa na to vykašli, dedko! Ale ja sa na to nemôžem vykašľať. Mňa to nevysiluje, mne to nerobí nič zlé, mne to robí len pozitívne veci. Prečo by som sa toho, do pekla, zbavoval?" kladie si Petr Janda otázku, na ktorú má pritom ale jasnú odpoveď.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie