Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Album roka? Milan Lasica zanechal dielo, ktoré teraz umelci fantasticky zúročili!
Zdielať na
Hudba

Album roka? Milan Lasica zanechal dielo, ktoré teraz umelci fantasticky zúročili!

Azda nebolo na Slovensku väčšej osobnosti vo svete umenia, ako bol zosnulý Milan Lasica. Akokoľvek s ním mohli ľudia nesúhlasiť v názoroch, keď prišlo na jeho tvorbu, nikto si to nechcel nechať ujsť. Či už ako zabávač, scenárista, spevák alebo textár, Lasica bol jednoducho mulitalent. Toho sa chopili šikovní ľudia a výsledok je skvelý.

Už mnohokrát sa v potvrdilo, že ak je niekto skutočne zapálený pre vec, dokáže úžasné veci. Podobný príbeh má aj vznik albumu Lasicovky, ktorý sa aktuálne dostal do predaja. Hoci majstra Milana Lasicu netreba dvakrát predstavovať a dá sa povedať, že čoho sa dotkol, to malo úspech, predsa len bolo treba nadšenie iných ľudí, aby sa k verejnosti dostali v skvelej podobe ďalšie Lasicove perly.


Nový hudobný projekt Lasicovky sú zhudobnené texty zo zbierky básní zosnulého Milana Lasicu s názvom Bolo nás jedenásť. Jedinečný album začal vznikať ešte minulý rok pri príležitosti majstrových 80. narodenín. Piesne na albume spievajú jeho blízki spolupracovníci, herci aj speváci - Čekovský, Kňažko, Kronerová, Soňa Norisová, Rymarenko, Labuda ml., Machciníková, Orth či Michal Hudák.

Nadšeným interpretom na albume je aj Mišo Hudák, dostal veselú pesničku:

V prvom rade mal byť album vzdaním holdu Lasicovi k jeho jubileu, v druhom rade ale pomohol lockdown, keď bol čas venovať sa aj "neplánovaným" projektom. A do tretice - nápad skrsol v hlave milovníka Lasicových textov, Petra Matušku, ktorý navrhol, aby tie dovtedy nepoužité skúsili zhudobniť. "Som to rozhodil medzi mojich blízkych kamarátov, že poďme to skúsiť zhudobniť. Úplne najrýchlejší bol Janek Ledecký, tomu som poslal nejaké tri texty a o dva dni mi poslal pesničku," hovorí s nadšením Michal Kovalčík, spoluautor albumu Lasicovky.

"Tie texty boli tak rôznorodé, napríklad aj ten ženský rod, že sme si povedali, že to musia byť rôzni ľudia, a aby to boli ľudia, ktorí boli pánovi Lasicovi blízki," prezradil Kovalčík hlavný dôvod, prečo každú pieseň spieva iný interpret. Zaujímavé je, že niektoré skladby ešte počul aj sám Milan Lasica, predtým, ako v júli navždy odišiel. "Podarilo sa to, že prišiel k nám do štúdia a popočúval zhruba päť vecí a povedal, že sa mu to páči, že môžeme nahrávať," povedal Kovalčík o stručnom a jasnom zhodnotení priamo od majstra Lasicu. Ak to situácia dovolí, možno sa jeho fanúšikovia dočkajú aj koncertu, keď sa dá aspoň pár z interpretov dokopy a predvedie toto skutočne vydarené dielko naživo.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie