Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slávna česká kapela končí! Kvôli pandémii zomrel ďalší jej člen, išlo pritom len o ZUB!
Zdielať na

Slávna česká kapela končí! Kvôli pandémii zomrel ďalší jej člen, išlo pritom len o ZUB!

Ešte vlani sa rozhodla legendárna skupina Spiritual Kvintet definitívne po šesťdesiatich rozlúčiť koncertnou šnúrou so svojimi fanúšikmi. Ale už prvý z koncertov sa nemohol uskutočniť z dôvodu pandémie. A navyše, práve v deň, keď mala začať koncertná šnúra, zomrel jeden z posledných dvoch pôvodných členov tejto skupiny, spevák a kontrabasista kapely, 82-ročný Dušan Vančura. Z pôvodnej zostavy zostal tak len jeden člen a zakladateľ Spirituál kvintetu Jiří Tichota (84). Ten už ako jediný bude zastupovať pôvodných členov počas 13 rozlúčkových koncertov v nasledujúcich týždňoch.

Obdivovatelia hudobného umenia Spiritual Kvintetu veria, že po odkladoch sa konečne zrealizujú koncerty na rozlúčku s jej úspešným pôsobením na českej hudobnej scéne, píše portál Super.cz. Odo dneška až do polovice nasledujúceho mesiaca kapela uzavrie svoju bohatú históriu veľkolepou oslavou svojich odložených šesťdesiatych narodenín v pražskej Lucerne. "Spievame piesne, ktoré by sme radi zaspievali a zahrali pre vás všetkých, ktorí sa, dúfam, tešíte na našu poslednú, oficiálnu hudobnú rozlúčku. Hudba je pre nás rovnako ako inokedy vecou nádeje, tak si držme palce," odkázal posledný pôvodný člen. Celých 60 rokov patrila skupina Spiritual Kvintet medzi najobľúbenejšie na československej folkovej scéne. Z plánovaných 15 rozlúčkových koncertov odohrala zatiaľ dva. 

Návštevníci rozlúčkových koncertov Spiritual Kvintetu sa môžu tešiť na najznámejšie piesne, ktoré za roky ich účinkovania odzneli na takmer desaťtisíc koncertoch. Ako prvá skupina v roku 1960 odštartovala éru československého folku. Počas bývalého režimu sa postavila proti viacerým zákazom. V novembri 1989 vystúpili na balkóne pražského Melantrichu a o rok neskôr si na pódiu medzi členmi skupiny zaspievali dvaja prezidenti, George Bush starší a Václav Havel. Kapela zahrala aj pre exprezidenta USA Billa Clintona a jeho manželku Hillary. V roku 2012 získala skupina ocenenie Diamond Record Award za milión dvestotisíc predaných nosičov.

Vypočujte si umenie legendárneho zoskupenia Spirituál kvintet:

 "Koncerty budú aj spomienkou na Dušana," povzdychol si kapelník skupiny Spiritual kvintet Jiří Tichota. Vančura je smutnou obeťou pandémie, hoci jeho smrť s covidom nemala nič spoločné. Vo veku 82 rokov zomrel na zápal zubov, keď sa mu po celom tele rozšírila sepsa, pretože sa kvôli pandémii jednoducho bál ísť k zubárovi. "Je to veľmi zlá správa, a to nielen profesne, ale aj ľudsky. My sa s Dušanom poznáme od mladosti, aj keď prišiel do kapely 9 rokov po zahájení jej činnosti, tak súbežne takmer od počiatku skúšal robiť niečo podobné. Bolo veľkým šťastím pre Spirituál kvintet, že sme sa napokon zišli v jednej kapele," vzdal vlani hold zosnulému kolegovi. 

Spiritual kvintet ešte v plnej zostave v roku 2019:

Prvý koncert sa uskutočnil v roku 1962 na Medzinárodnom jazzovom festivale v Karlových Varoch. Zanedlho bola do skupiny na krátky čas prijatá Věra Nerušilová, ktorú nahradila Růžena Helebrantová, zvaná Odetta. Skupina začala vo svojom názve používať "kvintet" namiesto pôvodného "kvartet" a zostalo to tak aj naďalej, hoci mala rôzny počet členov (krátko až deväť). Niekedy sa žartom označovali za "najväčší kvintet na svete". Účinkoval v nej aj zosnulý Karel Zich, či bratia Nedvědovci, ale aj mnohí iní známi umelci. Posledná šnúra Spiritual Kvintetu zložená z trinástich koncertov začala 10. septembra.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie