Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Gott by oslávil 82 rokov. Na hrobe má kopu darov, kvetín, aj TOTO prekvapenie od Ivany!
Zdielať na

Gott by oslávil 82 rokov. Na hrobe má kopu darov, kvetín, aj TOTO prekvapenie od Ivany!

Archívna reportáž

Hoci je už takmer dva roky po smrti, fanúšikovia na Karla Gotta nezabúdajú. Vždy 14. júla si pripomínajú maestrovo narodenie, teraz to nebolo inak. Na jeho hrob prúdili davy ľudí, aby mu tam mohli položiť na znak úcty kvetiny, či spomienkové predmety. Najväčší dar ale pripravila Ivana Gottová, a to nielen zosnulému manželovi.

Práve 14. júla sa fanúšikovia nesmrteľného Káju konečne dočkali aj oficiálneho vydania jeho autobiografie, ktorú sa snažil Karel Gott dopísať ešte pred svojim odchodom na večnosť, čo sa mu v podstate aj podarilo. O jej ďalšie spracovanie a vydanie sa potom postarala vdova Ivana Gottová spolu s tímom. Kvôli náročnému spracovaniu textu a fotografií sa vydanie oneskorilo o pekných pár mesiacov. Reprezentatívna publikácia je akoby aj darom Zlatého slávika pre všetkých jeho priaznivcov.

No aj od blízkych a fanúšikov pribúdali 14. júla na hrobe Karla Gotta kvety aj dary. V dopoludňajších hodinách pribudla ku kytičkám od priaznivcov aj nádherná kytica zo žltých a červených kvetov od prezidenta Miloša Zemana a jeho manželky Ivany. Ich mená boli napísané na trikolóre zlatým písmom. Kyticu priniesol a položil na hrob riaditeľ Odboru protokolu Kancelárie prezidenta republiky Vladimír Kruliš. Prezident Zeman vlani udelil Karlovi Gottovi in memoriam Řád bíleho lva. K jeho slávnostnému odovzdaniu by malo dôjsť až tento rok, pretože vlani bol ceremoniál kvôli covidu zrušený. Prevziať by ho mala vdova po majstrovi, Ivana Gottová. Nie je známe, že by si niekto z ďalších významných predstaviteľov štátu a osobností uctil jeho pamiatku priamo pri jeho hrobe, zrejme chceli nechať priestor verejnosti. Fotky hrobu zosnulého maestra v deň jeho nedožitých 82. narodenín si môžete pozrieť TU.

​O to viac sa snažili prísť na posledné miesto odpočinku Zlatého slávika a zaspomínať si tam na neho jeho obdivovatelia. Okrem vencov a kytíc prinášali sviečky, anjelov, napísané odkazy ako v češtine, tak aj v nemčine. Práve v Nemecku má Karel Gott mimo hraníc Česka a Slovenska snáď najviac fanúšikov a niektorí zrejme neváhali na jeho počesť absolvovať cestu do Prahy až odtiaľ. Ako si spomínajúci priaznivci iste všimli, na vrchnej časti pamätnej dosky symbolicky stráži hrob slávik. Pôvodný zlatý, ktorý bol, žiaľ, odcudzený, je nahradený oranžovým, zrejme aby niekoho nelákala zlatá farba. Ako milé prekvapenie pre všetkých návštevníkov hrobu ho dala vytvoriť a umiestniť na miesto toho pôvodného vdova Ivana. Slávik tam jednoducho patrí. No zjavne tam podľa mnohých patrí bezpočet ďalších ozdôb najmä porcelánového charakteru, ale aj sviečky a najmä kvety.

Ivana sa aktuálne venuje naplno propagovaniu knihy:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Karel Gott Agency (@karelgottagency)

Na svojho otca si pri príležitosti jeho nedožitých narodenín spomínala v Helsinkách aj jeho najstaršia dcéra Dominika. Jeho odchod na večný odpočinok ju stále veľmi bolí na duši. Nedokázala sa zatiaľ zrejme vysporiadať s myšlienkou, že ho už navždy stratila a nedočká sa jeho pomoci v ťažkých chvíľach. Zapálila si za neho sviečku a zrejme rozjímala v tichosti o všeličom, čo s ním zažila. Spomienky na otca jej nemôže nikto zobrať ani uprieť tak, ako hmotné dedičstvo po ňom. Vraj plánuje napísať a vydať ďalšie pokračovanie knihy jej spomienok na otca. Teraz si však rada prečíta jeho autobiografiu Má cesta za štěstím tak, ako aj tisíce ďalších nedočkavých zvedavocm na tajomstvá mladého muža, ktorý to z elektrikára z Plzne dotiahol na medzinárodne uznávanú spevácku hviezdu.

Súvisiace články

Najčítanejšie