Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Veľký spor Bílej a slávneho skladateľa Soukupa: Som rád, že sme spolu skončili!
Zdielať na

Veľký spor Bílej a slávneho skladateľa Soukupa: Som rád, že sme spolu skončili!

Archívna reportáž

Aj hviezdy sú len ľudia. A hoci sa niektoré tvária ako stelesnená dobrota či priam osvietená múdrosť, občas sa v nich prejaví úplne obyčajný, ješitný človek. Aktuálne už pár dní v Česku rezonuje spor hviezdnej Lucie Bílej a nemenej slávneho skladateľa Ondřeja Soukupa, manžela slovenskej speváčky Lucie Šoralovej.

Že aj takí velikáni a stálice českej hudobnej scény ako sú Lucie Bíla (55) a Ondřej Soukup (70), jej dvorný skladateľ, sa postavia verejne proti sebe, sa ukázalo nedávno. Skladateľ oslávil sedemdesiatiny a pri tej príležitosti sa rozhodol vydať platňu s retropesničkami Lucie Bílej, ktoré pre ňu zložil spolu s bývalou manželkou Gábinou Osvaldovou. S tým ale populárna speváčka nesúhlasila, ale jej názor dvojica skladateľov nerešpektovala. Túto skutočnosť Soukup priznal s nepochopením, čo sa ukázalo v jeho hádke s Luciou v "priamom prenose" v televízii.

Každý z dvojice berie záležitosť s vydaním retropesničiek k jubileu skladateľa po svojom. "Bol to projekt nás troch a my s Gábinou sme boli tvorcami. Ona je síce známejšia a najviditeľnejšia postava a osobnosť, ale bola to práca nás dohromady a my dvaja sme to chceli," vysvetľoval Soukup v programe CNN Prima News Interview svoe prepočty v "hlasovaní". "Navyše, tie nahrávky jej nepatria. Aj keby sme nechceli, tak si to Warneri pokojne mohli vydať," tvrdil ďalej o právach na skladby. "Mne je to strašne trápne, a aby som povedal pravdu, ja som naozaj nepochopil, prečo to ona nechcela. Ja som sa jej na to pýtal, ona mi to nevysvetlila, samozrejme. Keď povie - nie som zvyknutá, aby ma ľudia neposlúchli, tak to nie je odpoveď," načrtol reakciu Bílej. "Strašne rád by som si to s ňou vyjasnil," priznal slávny skladateľ. 

Pozrite si rozhovor so Soukupom na tému sporu s Bílou:

Zareagovala na to aj speváčka Lucie Bíla. Má svoje dôvody, prečo sa jej tento Soukupov retroprojekt nepáči. "Ja sa nerada vraciam, to už je všetko preč, to už je všetko, čo bolo a čo už ľudia majú. A dať to dohromady... Nie je doba na vracanie sa," zverila sa s tak trochu záhadne s jej pohľadom na vec dynamická speváčka. "Hlavne mi to príde strašne zvláštne, keď poviem nie, a on to aj tak urobí. Ja taká nie som, keď mi niekto povie nie, tak ja to rešpektujem," trvá na svojom. "Ak Ondrovi tá doska ďalej robí radosť, tak nech mu ju robí naďalej. Mne  radosť nerobí, ja by som ju videla inak. A hlavne, keď už teda urobiť výročie 30 rokov našej spolupráce, tak by som ho oslávila trebárs nejakou novinkou," mieni populárna speváčka, ktorú preslávili mnohé piesne od skladateľskej dvojice Soukup a Osvaldová. Možno ale práve skutočnosť, že ide o oslavu 30-ročnej spolupráce, berie Soukup od Bílej ako istý prejav nevďačnosti.

​Iste si ale v skutočnosti aj Lucie uvedomuje zásluhy Ondreja Soukupa a Gábiny Osvaldovej na jej kariére, aj preto nezabudla oslávencovi pogratulovať. "V každom prípade Ondrovi držím palce a želám mu ešte raz všetko najlepšie k narodeninám," zablahoželala mu verejne v Showtime. Ako ona, tak aj oslávenec iste na celú nepríjemnosť radi, a snáď aj rýchlo zabudnú. Ich dlhoročná spolupráca rozhodne padla každému na úžitok, obidvaja sú ale uznávanými osobnosťami aj nezávisle na sebe. Ktovie, či v prípade Soukupa a Bílej nejde aj o dobre premyslenú stratégiu na zvýšenie záujmu o práve vydanú spomienkovú platňu. To sú ale naozaj iba dohady. Ako sa zdá, ich spor nenarušil vzťah medzi nimi natoľko, aby im nezostala vzájomná ústretovosť napriek všetkému.

Súvisiace články

Najčítanejšie