Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Šafránkovej parte dojalo všetkých! No objavil sa problém s miestom poslednej rozlúčky!
Zdielať na

Šafránkovej parte dojalo všetkých! No objavil sa problém s miestom poslednej rozlúčky!

Archívna reportáž

Od smrti legendárnej českej herečky Libušy Šafránkovej, ktorá sa každé Vianoce pripomína divákom v úlohe rozprávkovej Popolušky, ubehol už viac ako týždeň, avšak sociálnej siete stále žijú jej hereckým, ale aj ľudským odkazom, ktorý počas svojej polstoročnej kariéry v našich končinách zanechala. Jej hereckí kolegovia a umelecká obec v Česku aj na Slovensku nechávajú na sociálnych sieťach dojemné odkazy a komentáre, ktorými si uctievajú herečku, ktorá odišla predčasne, vo veku 68 rokov.

Na sociálnej sieti zverejnili najbližší českej herečky Libušky Šafránkovej (†68) parte, ktoré okamžite vzbudilo pozornosť verejnosti. Veľmi trefne to vystihol istý hudobník, keď zauvažoval, že nevie, či smie napísať, že je to krásne, či skôr krásne dojemné. Parte je v čiernobielom prevedení a na fotografii vezie na bicykli malú Libušku jej otec.

Dobová fotografia, ktorá zachytáva ikonickú českú herečku z čias jej detstva je veľmi originálnym odkazom a spolu s citátom  Františka Drtikola "Nikde ma nehľadajte, som všade, tiež teda vo vás," snáď nemohlo nezasiahnuť dušu žiadneho človeka, ktorý parte uvidel. Aj keď sa herečka už zopár rokov na verejnosti veľmi neukazovala, diváci ju mohli pravidelne počas Vianoc vídavať na televíznej obrazovke. Libuška bola silno veriaca a dokonca vravela, že z postieľky videla až k oltáru, keď sa otvorili vráta kostola, píše portál Blesk.cz

Pripomeňte si Libušku v skeči Dokonalý muž, dokonalá žena, kde si zahrala po boku jej manžel, herca Josefa Abraháma:

Herečka sa aktívne zapájala do najrôznejších akcií a programov kostola. "Bola takým svetielkom. Pri rôznych kultúrnych stretnutiach a recitáloch čítala. Jej úsmev, jej oči a pohľad mi zostávajú hlboko v srdci," zveril sa. "Zároveň som vnímal posledné roky jej života, že jej stále záležalo aj na približovaní sa k Ježišovi. Snažila sa otvárať aj náročné témy viery, vzhľadom k svojej chorobe," prezradil kňaz Jakub František Sadílek, ktorý bol posledné roky aj jej spovedníkom.  Prišiel jej domov zablahoželať k 68. narodeninám a zrejme požehnať jej aj na cestu do nemocnice, pričom netušil, že bude jej posledná.

Dojemným parte si milovanú mamu, starú mamu a svokru uctili jej najbližší: 

FB/Rodina Libuše Šafránkovej

​Zádušnú omšu za zosnulú herečku 25. júna v kostole sv. Anežky České v Prahe na Spořilově, ako aj zádušnú omšu a uloženie na cintoríne 2. júla v Šafránkovej rodných Šlapanicích u Brna, bude viesť práve tento blízky priateľ a spovedník Libušky, farár Jakub Sadílek. Verejnosť bude mať možnosť omšu sledovať pred kostolom v Prahe na veľkoplošných obrazovkách. No je to jeden problém, ktorý je skutočne priam hanbou vzhľadom na osobnosť slávnej herečky. Prístupové schodisko je v dezolátnom stave a uvidí to celé Česko. "Tradíciou na pohreboch významných umelcov je vynášanie rakvy za potlesku špalieru kolegov," priblížil víziu na piatkový obrad hovorca Národného divadla Tomáš Staněk. Dodal, že nevyhovujúci stav budú riešiť na schôdzi, no reálne sa za tak krátky čas zázrak stihnúť nedá. Bude skutočne zaujímavé vidieť, ako dokážu v priebehu týždňa pripraviť areál tak, aby bol hodný rozlúčky s milovanou Libuškou.

Súvisiace články

Najčítanejšie