Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Hudobné ceny Brit Awards sú rozdané, zažiarila Dua Lipa! Publikum ale využili na TENTO test!
Zdielať na

Hudobné ceny Brit Awards sú rozdané, zažiarila Dua Lipa! Publikum ale využili na TENTO test!

Archívna reportáž

Azda každý fanúšik hudby či milovník divadla sa už nesmierne teší na postupné uvoľnovanie opatrení, ktoré zasiahli svet po vypuknutí pandémie koronavírusu v roku 2020. Ta trvá s malými prestávkami už vyše roka. Pocit ako "za starých čias" iste mali hviezdy šoubiznisu 11. mája 2021, keď sa konalo prestížne odovzdávanie hudobných cien. Akcia sa stala vlajkovou loďou testovania možnosti návratu publika na hromadné podujatia. Účastníci pritom nemuseli dodržiavať odstupy a nemuseli mať rúška, podmienkou bol negatívny výsledok testu na koronavírus.

Na utorňajšom odovzdávaní cien Brit Awards žiarila najmä britská speváčka Dua Lipa, ktorá zároveň vyzvala na „férové" zvýšenie platov pre pracovníkov v britskom zdravotníctve. Počas galavečera prestížneho hudbného podujatia si táto pôvodom kosovská Albánka prevzala dve trofeje. Na podujatí, ktoré bolo súčasťou testovania návratu publika na hromadné podujatia v čase pandémie, sa v londýnskej O2 Arene zúčastnilo štyritisíc ľudí. Naživo sa počas ceremoniálu, ktorý moderoval komik Jack Whitehall, predstavili napríklad Dua Lipa, Coldplay alebo tiež Rag'n'Bone Man, P!nk a zbory NHS.

Medzi zúčastnenými bolo aj 2 500 kľúčových zdravotníckych pracovníkov a ich hostí, ktorí dostali vstupenky ako poďakovanie za prácu počas pandémie. Speváčka Dua Lipa, ktorá si prevzala ceny pre najlepšiu britskú sólovú interpretku a tiež za album Future Nostalgia, pripomenula slová zdravotnej sestry a akademičky Elizabeth Anionwu, že je "obrovská nerovnosť medzi vďakou a uznaním" pre tých, čo pracujú v prvej línii zdravotníctva. "Myslím, že by sme mali všetci poriadne zatlieskať a poslať (premiérovi) Borisovi (Johnsonovi) odkaz, že všetci podporujeme férové zvýšenie platov pre ľudí v prvej línii," vyzvala speváčka.

 Pozrite si najvýraznejšie momenty Brit Wards 2021 zhrnuté v niekoľkominútovom videu: 

Vo svojich ďakovných rečiach zároveň vzdala úctu 73-ročnej Anionwu, ktorá celé desaťročia bojuje proti rasovej nespravodlivosti, a tiež Folajimimu Olubunmi-Adewolemu a Joaquinovi Garciovi, ktorí minulý mesiac neďaleko London Bridge skočili do Temže, aby zachránili topiacu sa ženu, no 20-ročný Olubunmi-Adewole svoj hrdinský čin neprežil. Americká speváčka Taylor Swift, ktorej udelili cenu pre globálnu ikonu, sa vyjadrila, že je pre ňu "nesmiernou poctou" dostať ocenenie, ktoré v minulosti získali superhviezdy ako Elton John alebo David Bowie. "Som skutočne hrdá, že môžem byť súčasťou tejto hudobnej komunity, najmä v roku, keď hudbu tak veľmi potrebujeme. A čo sme potrebovali ešte viac, bola pomoc a podpora od NHS (zdravotníci) a kľúčových pracovníkov, ktorí sú tu dnes večer pre nás," doplnila Swift.

 Speváčka Dua Lipa so svojimi cenami, ktoré získala za najlepší album a najlepšiu sólovú ženskú speváčku:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa DUA LIPA (@dualipa)

Little Mix sa stali prvou čisto ženskou skupinou, ktorá získala trofej pre najlepšiu britskú skupinu a preberanie ceny využili na upozornenie na „sexizmus a nedostatok diverzity" v hudobnom priemysle. Brit Award za najlepší britský singel dostal Harry Styles vďaka hitu Watermelon Sugar a za najlepšieho britského sólového interpreta vyhlásili rappera J Hus, zatiaľ čo ocenenia za prielom a pre vychádzajúcu hviezdu získali speváčky a skladateľky Arlo Parks a Griff. Ceny pre najlepšieho medzinárodného interpreta, interpretku a skupinu získali The Weeknd, Billie Eilish a Haim.

​Na podujatí sa zúčastnilo najväčšie publikum od marca 2020, keď britská vláda zaviedla protipandemické opatrenia. Bolo zároveň súčasťou vládneho výskumného programu, v rámci ktorého sa už pokúsili o návrat verejnosti na futbalové zápasy, koncert pod holým nebom a tiež do nočného klubu. Účastníci nedodržiavali rozostupy ani nemali rúška, museli sa len pred podujatím preukázať negatívnym testom na koronavírus. V rámci štúdie ich budú následne testovať a monitorovať.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie