Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Škandál, aký raper nečakal! Žaloba za diabolské tenisky s kvapkou krvi a číslom 666!
Zdielať na

Škandál, aký raper nečakal! Žaloba za diabolské tenisky s kvapkou krvi a číslom 666!

Zdroj: instagram/LNX

Zaujať unavené oko spotrebiteľa v záplave produktov a služieb nie je jednoduché ani pre vyhlásené a slávne značky. Tie sa dokonca musia veľakrát zaoberať zneužitím ich mena, loga či kopírovaním produktov v nelegálnych fabrikách. Azda jedna z najslávnejších značiek športového oblečenia a tenisiek teraz rieši celkom kontroverzný problém. Istá dizajnérska spoločnosť z New Yorku totiž "zneužila" ich pár tenisiek z radu Air Max '97. Na ne tvorcovia aplikovali satanistické symboly a do podrážky dokonca vpustili skutočnú ľudskú krv.

Spoločnosť Nike Inc., žaluje brooklynský umelecký kolektív MSCHF kvôli kontroverznému páru „satanských topánok“. Tvárou tejto špeciálnej edície tenisiek, ktoré boli v náklade 666 párov za pár minút po spustení predaja vypredané, sa stal raper Lil Nas X. Ako prináša denník The New York Times, raper taktiež využil potenciál kontroverzných tenisiek a v rovnakom čase predstavil videoklip k jeho novej piesni Call Me By Your Name, v ktorom temnú bytosť z pekiel doslova velebí.

Raper Lil Nas X je sám o sebe kontroverzná postavička americkej rapovej scény a to nielen zvláštnou prezentáciou umenia, obľubou v satanistických symboloch či výstredných kostýmoch. V roku 2019 rozvíril vody šoubiznisu, keď sa prostredníctvom sociálnych sietí verejne priznal k homosexuálnej orientácii, čo medzi drsnými rapermi nie je práve zvykom. Podporu mu vtedy vyjadrili mnohé zvučné mená ako Rihanna, raperka Nicki Minaj, či nemenej kontroverzná Miley Cyrus. Najnovšie sa opäť dostal do víru pozornosti ako tvár satanských tenisiek, do ktorých tvorcovia darovali kvapky vlastnej krvi, ktorú zmiešali s červeným farbivom, a vložili do "bubliny" v ich podrážke. Vo videoklipe k jeho novej piesni Montero/Call Me By Your Name, vidieť rapera, ako po striptízovej tyči elegantne skĺzne z neba do pekla a potom veľmi lascívne tancuje so samotným Satanom. Tak, ako aj text jeho piesne, rovnako aj potlač na teniskách referuje na biblický verš Lukáš 10:18 - „On im povedal: Videl som satana padať z neba ako blesk.“ 

Raper využil príležitosť a spolu s predajom tenisiek spustil aj premiéru jeho nového videoklipu:

Spoločnosť Nike sa však od tohto výrobku dištancuje a dokonca kolektív MSCHF, ktorý ich tenisky Air Max'97 takto upravili, mieni žalovať. Podľa nich prišlo k zneužitiu ochrannej známky a chcú zabrániť tomu, aby sa tenisky s ľudskou krvou v podrážke ďalej predávali. "Spoločnosť MSCHF a jej neautorizované topánky Satan Shoes môžu na trhu spôsobiť zmätok a vytvoria mylné spojenie medzi výrobkami spoločnosti MSCHF a spoločnosťou Nike," píše sa v oficiálnej žalobe známeho odevného gigantu. Tenisky a ich prevedenie nenechali pochopiteľne chladnými konzervatívne zmýšľajúcich ľudí a veriacich po celých Štátoch. "Chcú našim deťom nahovoriť, že sú tieto produkty nielen 'cool', ale dokonca sú 'exkluzívne'. "Ale viete, čo je exkluzívnejšie? Ich večná duša, ktorú im daroval Boh. Bojujeme o dušu nášho národa. Musíme tvrdo bojovať. A musíme bojovať inteligentne. Musíme vyhrať," napísala ako reakciu na tenisky na Twitteri guverenérka Južnej Dakoty,  Kristi Noem. Spološnosť Nike sa tiež obáva následkov v biznise a tvrdí, že sa už objavili viaceré iniciatívy na bojkot ich výrobkov, kvôli mylnému spojeniu s kontroverznými satanskými teniskami.

Takto vyzerajú kontroverzné tenisky Nike Air Max'97 v podaní kreatívcov z MSCHF:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa MSCHF (@mschf)

Avšak správy o súdnom spore urobili vrásky na čele stovkám ľudí, ktorí si za niečo vyše 1000 dolárov tieto tenisky objednali. Obávajú sa, že kvôli požiadavkám spoločnosti Nike na stiahnutie predaja im nebudú tieto dizajnérske kúsky doručené. "Celkovo si myslím, že žaloba spoločnosti Nike a ich zásahy do predaja tenisiek sú dosť smiešne vzhľadom na to, aké veľké škody môže spôsobiť obyčajným ľuďom, ako som ja, ktorí si len radi upravujú a legálne predávajú ich výrobky,“ uviedol jeden zo 666 zákazníkov, ktorý už roky sleduje a obdivuje prácu umeleckého kolektívu MSCHF. Satanské tenisky plánoval vydražiť za 2 500 dolárov. Portál však po prevalení škandálu jeho dražbu zrušili a nadobro odstránili.

Aj edícia "Ježišove topánky" sa vypredali rýchlosťou blesku:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Firesnkrs (@firesnkrs.lal)

Spoločnosť však iba nedávno predávala rovnakú edíciu teniskiek, avšak v úprave s názvom Jesus Shoes, čiže Ježišove topánky. Tenisky v snehobielej farbe zdobila rovnaká bublina, avšak naplnená svätenou vodou a na šnúrkach sa vynímal zlatý krížik so Synom Božím. K nemu pripojili slová z evanjelia Matúša 14:25 - "Nad ránom sa, kráčajúc po mori, blížil k nim Ježiš." Nuž, zdá sa, že tím kreatívcov z Brooklynu vie ako zaujať publikum, a napokon sa im možno aj publicitu získanú súdnym sporom obrátiť v ich vlastný prospech.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie