Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Český spevák v boji s rakovinou: Chemoterapia veľmi nezabrala, čaká ho toto!
Zdielať na

Český spevák v boji s rakovinou: Chemoterapia veľmi nezabrala, čaká ho toto!

Archívna reportáž

Choroba si nevyberá. Či lepšie povedané, vyberie si kohokoľvek. Pre známeho českého folkového hudobníka Františka Nedvěda nebol minulý rok práve najšťastnejším. Dlho tajil vážnu diagnózu, rakovinu, ktorá zasiahla aj jeho hlasivky. Prezradil to až v decembri a jeho fanúšikovia sa poriadne vyľakali.

František Nedvěd sa zveril, že diagnózu mu lekár oznámil minulý rok ešte tesne pred vyhlásením pandémie a zároveň mu zakázal spievať. Musel sa ihneď podrobiť chemoterapii a ožarovaniu, čo mu na psychike nepridalo. Napriek tomu pevne verí, že sa vylieči a bude môcť ďalej pokračovať v práci.

Trápenie s ťažkou chorobou Františkovi Nedvědovi ešte neskončilo, ale je trpezlivý. Všetko je vraj na dobrej ceste. Po tretej dávke liečby, zahŕňajúcej ožarovanie a chemoterapiu, ktorú začal vlani koncom decembra, je optimistický a myslí si, že je všetko na dobrej ceste k jeho uzdraveniu. "Ešte na tom pracujeme. Chemoterapia už nie je, je len ožarovanie a pôjdem už len tridsaťkrát. Končím 10. apríla a cítim sa dobre," prezradili populárny hudobník pre ŽivotvČesku.cz. Je rád, že už môže spievať a jeho fanúšikovia sa radujú s ním. Prajú mu, aby sa celkom uzdravil a naďalej skladal, hral a spieval.

František zabával hostí aj v jojkárskom Inkognite:

​Aj keď mal počas minulého roka obavy o svoj hlas, nestrácal vieru. "Očakávam, že akonáhle sa opatrenia uvoľnia, tak sa mi hlas vylieči a budem môcť pokračovať vo svojej práci," odhodlane tvrdil František. A vyzerá sľubne, že sa mu to aj vyplní. "Hlas sa zlepšil po rádioterapii, chemoterapia veľmi nezabrala. Tá mi akurát nádor zmenšila, ale ešte tam zostali zbytky. Operácia nebude, nie je potrebná. Ešte je to tak na 50 percent, ale už sa moja rodina sťažuje, že na nich kričím, ja som len šepkal," s trochou nadhľadu opísal Nedvěd svoju aktuálnu hlasovú kondíciu. A zakrátko sa snáď dočká aj uvoľnenia opatrení kvôli covidu. Dovtedy sa mu azda podarí aj celkom vyliečiť.

​Zatiaľ musí táto legenda českého folku, country a trampskej hudby vzhľadom na diagnózu ešte predsa len odpočívať a zbierať sily. Ale pre svojich fanúšikov sa napriek tomu rozhodol nakrútiť nové video. "Na známom videokanále je záznam krátkeho vystúpenia s Vojtom Nedvědom, nakrúcali sme minulý víkend len na terase," oznámil novinku pre spomínané médium. Nechce podliehať pesimizmu a prípadné chmúrne myšlienky zaháňa najradšej tvorivou prácou v hudbe, ktorú miluje. Verí, že si užije ešte všetko z toho dobrého, čo život ponúka. Veľkou oporou mu je jeho rodina, najmä manželka, ale radosť mu robia aj deti a vnúčatá. Škoda len vzťahu s nemenej slávnym bratom Honzom, s ktorým v podstate nekomunikujú. 

Súvisiace články

Najčítanejšie