Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ani rok a pol po Gottovej smrti nie je dedičstvo uzavreté! V TOMTO je problém!
Zdielať na

Ani rok a pol po Gottovej smrti nie je dedičstvo uzavreté! V TOMTO je problém!

Archívna reportáž

Otázka dedičstva je azda v každej rodine ošemetná téma, či už ide o milionárov, alebo o úplne bežných ľudí. Avšak je pravdou, že čím väčší majetok a bohatstvo po sebe zosnulý zanechá, tým sa zvyšuje pravdepodobnosť dodatočných komplikácií. V prípade Karla Gotta je na ukončenie dedičského konania iný dôvod ako dediči, tým sú tantiémy. Len za rok po jeho skone pribudlo dedičom na účte najmenej 10 miliónov českých korún. Ďalšie milióny stále prichádzajú, avšak tie sú uložené na určenom transparentnom účte.

Podľa informácii denníka Blesk.cz sa dedičské konanie po českom Zlatom slávikovi Karlovi Gottovi skomplikovalo kvôli formalitám v spise, ktoré vyžadoval súd. Na to, aby sa mohli peniaze z transparentného účtu rozdeliť medzi účastníkov dedičského konania, bolo totiž nutné doložiť dokumentáciu od zahraničných agentúr. Tá však chýbala, a až do jej doručenia musela notárka čakať, aby mohla spis uzavrieť a odovzdať ho súdu na preskúmanie a rozhodnutie.

Tantiémy dostával Karel Gott (†80) od agentúr na ochranu hudobných diel za odohranie jeho hitov v médiách. A to ako doma, tak aj v zahraničí. V Česku sa o to stará OSA (Ochranný svaz autorský), odtiaľ dostala poverená notárka dokumentáciu včas. Ťažšie ich však získavala od zahraničných agentúr. Konečne 15. januára mohla notárka JUDr. Alena Procházková tento spis  uzavrieť ako kompletný a odovzdať ho na Obvodný súd Praha 5. Ten rozhodne o ich odovzdaní dedičom. Nevie sa však, kto všetko medzi nimi je. Nemali by medzi nimi byť ale dve staršie Gottove nemanželské dcéry, Dominika (47) a Lucie (32). Tie podpísali zmluvu o zrieknutí sa dedičského práva ešte počas otcovho života. A to aj napriek tomu, že 6 miliónov korún, ktoré dostala v roku 2015 Dominika za tento podpis, boli naozaj malou čiastkou oproti skutočnému dedičstvu po legende českej populárnej hudby.      

​Vdova Ivana Gottová (45) medzi dedičmi iste figuruje na prvom mieste. Ju však stihol zabezpečiť Zlatý slávik na niekoľko generácií ešte kým žil. Prepísal na ňu okrem iného aj vilu Bertramku v hodnote najmenej 50 miliónov korún. Jej majiteľkou sa stala oficiálne vo februári roku 2016. Dokonca na jej matku prepísal novopostavenú veľkú chatu s oploteným pozemkom v horách. Všetko to uskutočnil zväčša od jesene roku 2015, keď mu diagnostikovali rakovinu lymfatických uzlín. Neskôr sa u neho objavila porucha krvotvorby s názvom myelodysplastický syndróm a napriek intenzívnej liečbe prešlo toto ochorenie do leukémie. Spevák si zrejme uvedomoval, že už nemá pred sebou veľa rokov života a chcel, aby jeho manželka s deťmi nemusela čakať na dedičské konanie po jeho skone. 

Karel Gott zarába na tantiémóch aj po svojej smrti, o dedičstvo sa budú deliť najmä jeho dcéry a menželka Ivana, Lucie a Dominika sa ho v minulosti dobrovoľne vzdali:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Karel Gott Agency (@karelgottagency)

 

Po úmrtí Karla Gotta sa začalo dedičské konanie už po necelých troch týždňoch, 18. októbra 2019. Jeho najstaršia nemanželská dcéra Dominika sa pokúsila, údajne na podnet svojho manžela Tima Tollkiho, prostredníctvom skúsenej advokátky vysúdiť nejakú čiastku z bývalého otcovho majetku. Advokátka však po krátkom čase z prípadu odstúpila, zrejme usúdila, že labilná a často meniaca názory Dominika nie je spoľahlivou klientkou pre uspokojivý výsledok, ako sa zhruba aj vyjadrila. Gottovej dcére ostali oči už len pre plač, ešteže teraz dostala spolu s manželom veľký sociálny byt v Helsinkách. Majetok ale nemá tak on, ako aj ona, dcéra korunového miliardára, žiadny. 

Súvisiace články

Najčítanejšie