Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Po rokoch v chalupe s dvomi izbami sa sťahuje päť Klusovcov do domu! Nie je ale taký, ako si ho vysnívali
Zdielať na

Po rokoch v chalupe s dvomi izbami sa sťahuje päť Klusovcov do domu! Nie je ale taký, ako si ho vysnívali

Archívna reportáž

Český spevák a skladateľ Tomáš Klus má so svojou manželkou Tamarou tri deti, ale doteraz bývali spolu v malej "chalupe" s len dvomi izbami. Na záhrade si preto pristavil maringotku, kde mohol aspoň v akom takom pokoji tvoriť. Teraz sa budú konečne sťahovať do priestranného domu, ktorý stavajú už šesť rokov na rovnakom pozemku. No nie je všetko tak, ako si vysnívali.

Piati Klusovci museli bývať štyri roky v stiesnených pomeroch v malom príbytku. Stavba ich domu sa komplikovala z rôznych dôvodov, dva z nich boli ale zásadné - peniaze a zmena materiálu, z ktorého ho pôvodne chceli stavať. Namiesto vysnívaného domu z prírodného materiálu postavili dom z betónu. Drevo sa nezdalo byť stavebnému úradu vhodným na stavbu v lokalite, v ktorej ho chceli umiestniť.

Pozemok si Tomáš s Tamarou vyhliadli už dávno na kraji obce Mníšek pod Brdy, neďaleko Prahy. Keď ho uvideli prvýkrát, hneď bolo Tamare jasné, že to je to pravé miesto na ich život. Stála tam vtedy len malá chata obrastená bujne rastúcou zeleňou. Tú v roku 2017 narýchlo upravili a po polroku tam začali bývať. "Dom je riešený tak, aby sme čo najmenej parazitovali na Zemi," prezradil Klus hneď po zhotovení architektonického návrhu ich budúceho obydlia. Postavený mal byť z ekologických materiálov podľa najnovších technológií, ale nestalo sa tak.

​Hoci mali manželia Klusovci života v stiesnených pomeroch počas posledných štyroch rokov plné zuby, výhodou  bola veľká záhrada a blízky les. Teraz tam už konečne stojí hotový nový dom, pripravený na sťahovanie. Jeho stavba trvala ale dlhšie ako si pôvodne predstavovali. "Posledných pár dní a dvíhame kotvy doslova o dom ďalej. Jedna etapa skončí, druhá začína. Každý mi hovorí, ako na tie štyri roky v dvoch miestnostiam budem spomínať. Ja viem, že áno," teší sa Tamara z nového veľkého domu, no priznáva aj nostalgiu. Bol už najvyšší čas na presťahovanie rodiny, aby nedošlo k manželskej kríze. Takto sa žiť už dlhšie nedalo bez neblahých následkov. Romantické spomienky preto museli ísť bokom.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Tamitadyje (@tamara_klusova)

Pandemická kríza doľahla aj na Klusa. Nemôže koncertovať, pričom potrebuje uživiť rodinu a splácať hypotéku. Na dom si musel požičať v banke skoro päť miliónov českých korún, teda asi 200 tisíc eur. Kvôli stavbe domu musel obracať každú korunu. "Robím na tom, aby som sa čo najskôr odhypotékoval," povedal s nádejou ešte pred pandémiou. Teraz to má komplikovanejšie, ale investíciu do domu rozhodne neľutuje. "Sme tam strašne šťastní. Všade príroda, les, pre nás a deti je to úplne ideálne," presvedčivo argumentoval. "Domov. Miesto, kam sa vždy môžeme zo všetkých tých búrok a príbehov vrátiť. Miesto, kde býva láska...", napísala Tamara na Instagram od radosti po zhmotnení ich úsilia o vysnený dom a pridala aj fotky.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa spolu@tomasklus.cz (@tomas_klus)

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie