Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Tomáš Klus je na tom psychicky zle, smeruje do rúk odborníkov!
Zdielať na

Tomáš Klus je na tom psychicky zle, smeruje do rúk odborníkov!

Archívna reportáž

Kto sleduje populárneho českého speváka Tomáša Klusa (34) od začiatku jeho kariéry iste vie, ako premenou postupne prechádzal. Spočiatku zdanlivo bezstarostný mladík užívajúci si život naplno sa stále viac zamýšľal nad svetom a ľuďmi, čo sa odzrkadľovalo aj v textoch jeho piesní. Teraz, už ako otec troch detí, sa nechce len tak prizerať na to, ako sa svet rúti do záhuby, ale jasne pochopil, že musí aj on sám aktívne niečo urobiť, aby pomohol zastaviť ten chaos, do ktorého sa ľudstvo podľa neho dostalo.

Tomáš Klus žije so svojou rodinou v novom dome na vidieku obklopený tichom, v blízkosti lesa. Počas vianočných sviatkov mal dostatok času, ktorý venoval z veľkej časti aj sledovaniu dokumentárnych filmov. No zdá sa, že to zašlo ďalej, ako by bolo bývalo sympatického pesničkárovi napadlo. A má to neblahé následky aj na jeho psychike.

Na otázku portálu Blesk.cz, aké filmy vyplnili jeho voľné chvíle počas sviatkov Klus odpovedal: "Dokumenty o environmentálnej kríze. Keď som ich videl, dostal som sa do rozpoloženia, ktoré som si sám diagnostikoval ako environmentálny žiaľ, čo je moderný psychologický termín, s ktorým u nás pracuje zatiaľ len niekoľko terapeutov. Je to stav, keď po vzhliadnutí takého dokumentu sedíte na gauči s päsťou v dlani a hovoríte si, čo môžem robiť? Na jednej strane ste plný skepsy a bezmocnosti, pretože svet je obrovský a deje sa v ňom rad vecí, ktorým nemôžete ako jedinec zabrániť, ale zároveň v sebe máte veľa odhodlania a chuti niečo zmeniť. Tak som sa rozhodol nakrútiť program, ktorý sa bude volať presne podľa vety, ktorú si človek položí, keď skončia titulky takého dokumentu: ,Čo môžem robiť?'“

Tomáš skutočne nie je priemerný človek, dokazuje to už dlho:

​On sám sa už rozhodol, ako na to. "Budem sa stretávať s ľuďmi, ktorí sa v danej problematike orientujú a snažiť sa zostaviť program, ktorý si môže urobiť a zaviesť do svojho života každý. Zároveň by som chcel na sebe demonštrovať, ako v praxi funguje. Ale nebudem na nikoho apelovať, aby ma kopíroval, poslúžim iba ako inspiračný zdroj. Mojim cieľom je získať sparing partnerov, ktorí si budú tvoriť vlastné jedinečné programy a o svojej premene informujú okolie. Pretože nie je doba, a podľa mňa ani nie je zdravé, aby sa ľudia dali niekým slepo viesť. Ale je pekné nechať sa inšpirovať túžbou po zmene a začať u seba. A prvá návšteva, ktorú plánujem, bude u psychológa," myslí si zrejme Tomáš, že v jeho prípade je to nevyhnutné pre pocity strachu o budúcnosť planéty a smútok z jej možného zániku, ktoré ho aktuálne zaplavili.

Tomášove hlbokomyselné príspevky sú už povestné:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa spolu@tomasklus.cz (@tomas_klus)

Vo svojom rozprávaní pokračuje: "Nepôjdem priamo do Bohnic, pretože sú tam vysoké múry a zle by sa mi odtiaľ eventuálne utekalo, ale navštívim privátnu terapeutku a nechám sa preklepnúť, či je môj environmentálny žiaľ natoľko veľký, že by som to mal začať riešiť hlbšie, alebo stačí zmena životného štýlu". Hoci práve Klus by nemusel mať až také výčitky, keďže sa snaží, aby celá jeho rodina žila čo najprirodzenejším spôsobom života v prírode, no myslí si, že to nestačí. Už dlhšiu dobu nabáda svojich fanúšikov, aby rozmýšľali viac ekologicky, teraz chce osloviť v rámci svojho projektu aj oveľa širší okruh ľudí

Súvisiace články

Najčítanejšie