Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Najväčšia urážka pre Michala Davida! Je to blbec, povedal o ňom hviezdny producent!
Zdielať na

Najväčšia urážka pre Michala Davida! Je to blbec, povedal o ňom hviezdny producent!

Archívna reportáž

Či sa tomu človek bráni, alebo aj nie, s pribúdajúcim vekom v ňom rastie spomienkový optimizmus a časy minulé sa mu zdajú akési krajšie, veselšie a príjemnejšie. Na tie si s chuťou zaspomínala aj členka kedysi populárnej skupiny Kroky, v ktorej si okrem iných naštartoval svoju kariéru aj vtedy ešte veľmi mladý spevák a skladateľ Michal David (60).

Speváčka Naďa Urbánková (81) si zaspomínala na začiatky svojej hudobnej kariéry, no i na časy najväčšej slávy. Spomienky sa jej viažu hlavne na skupinu Kroky, kde v sedemdesiatych rokoch minulého storočia účinkovala. Popri tom prezradila, že v podstate aj ona stojí za úspechom Michala Davida.

Energiou ešte stále prekypujúca populárna speváčka z dôb socializmu sa v spomínanej šou veselo rozrozprávala a prezradila, ako prispela k naštartovaniu kariéry Michala Davida. "Chceš uchvátiť davy dievčat? Strč dopredu tu mladého Míšu a máš to v kapse," toto vraj povedala známemu českému producentovi a skladateľovi Františkovi Janečkovi, pričom ten Míša bol Michal David. To sa ale Janečkovi, ako zakladajúcemu členovi skupiny Kroky celkom nepozdávalo. "Toho? To je blbec!" neprozreteľne vraj vtedy zareagoval na adresu vtedy ešte len klávesáka skupiny. 

Naďa Urbánková si neraz zaspeivala na pódiu aj s legendárnym českým slávikom Karlom Gottom. Pripomeňte si aj vy časy minulé v ich duete Jsem na světe rád:

Našťastie, predsa len s mladým Michalom Davidom na radu skúsenej speváčky niečo podnikol. "Vyskúšal si, ako Míša spieva. Nechal ho zaspievať jeho prvú pesničku Chtěl bych žít, a dievčatá omdlievali,“ s pobavením si spomína Urbánková na prvé sólové vystúpenie Davida.  

​Michal David si iste uvedomuje, že práve Nadi Urbánkovej vďačí za svoj priam závratný úspech, preto nie je náhoda, že v roku 2011 pre ňu napísal pieseň  Růžové brýle po jej návrate na hudobnú scénu po prekonaní rakoviny prsníkov. Pamätníci iste vedia, že Naďa postavila svoj image na okuliaroch a tie boli aj témou novej piesne. "Urobil mi radosť. V živote som mala viac okuliarov ako chlapov, ružové ale nikdy neboli. Kiež by sa teraz ich poslanie naplnilo," zaželala si vtedy dojatá Naďa Urbánková.

Michal David, za ktorého sa Naďa Urbánková kedysi prihovorila, vypredáva koncertné haly do dnešných dní:

Hoci si zo začiatku Michal David užíval svoje vystúpenia so skupinou Kroky, neskôr mu to nestačilo. V roku 1987 si po desiatich rokoch spolupráce založil vlastnú kapelu Allegro, čo zdôvodnil v knihe Hvězdy popu slovami: "Náš koncertný program bol už taký cirkus s mnohými spevákmi, že som v ňom mal priestor pol hodiny,  čo predstavovalo asi len šesť pesničiek. To sa mi zdalo málo. Prvých štyridsať minút totiž spievali začínajúci speváci, ktorých som za plentou sprevádzal.  Frantovi som po čase povedal, že ma to nebaví, že to už nechcem robiť". Vtedy jeho odchod bral Janeček ako zradu. Dlho si navzájom nemohli prísť na meno, ich vzťahy sa urovnali až v roku 1996. Vtedy vydal Janeček vo svojej agentúre GoJa  CD s 20 hitmi Michala Davida a jeho nečakaný úspech pomohol Davidovi k veľkému návratu na hudobnú scénu.

Súvisiace články

Najčítanejšie