Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Český spevák burcuje proti opatreniam! Odohral ilegálny koncert a vyzýva ľudí ísť do ulíc!
Zdielať na

Český spevák burcuje proti opatreniam! Odohral ilegálny koncert a vyzýva ľudí ísť do ulíc!

Archívna reportáž

Adventné týždne sú tento rok pre mnohých trochu iné ako po minulé roky. Najmä sa to týka ľudí, ktorí holdujú kultúre, zvykli si chodiť na predvianočné koncerty s obľúbenými spevákmi a skupinami. Ale smutno je aj druhej strane, spevákom a umelcom, že sa nemôžu zísť na najkrajších koncertoch v roku so svojimi fanúšikmi. Za všetkých to povedal nahlas český spevák Janek Ledecký, dokonca sa priznal, že neváhal porušiť aj nariadenia vlády.

Ťažko sa umelci zmierujú s novým spôsobom života. Okrem pár letných týždňov nemôžu už od marca vystupovať ani koncertovať, čo je pre muzikantov asi najsilnejší moment. Hnev už vôbec neskrýva Janek Ledecký, známy spevák a otec olympioničky Ester Ledeckej. Ten už dlhodobo poukazuje aj na, podľa neho, isté nezrovnalosti v súvislosti s dátami a tvrdeniami vlády ohľadom koronavírusu.

Jazdím nepretržite vianočné turné a v tomto roku bude pretrhnuté. Mám ho naplánované a už je i de facto vypredané,“ posťažoval sa Blesku Ledecký. „Problém je, že prekladať vianočné turné na jar veľmi nejde,” logicky argumentoval. Nemá už žiadne ilúzie, že sa v súčasnosti niečo zmení k lepšiemu. „Nič nenasvedčuje tomu, že by čokoľvek bolo možné. Pokiaľ nezvrhneme vládu, tak zrejme hrať nebudeme. Musíme asi ísť do ulíc, inak sa táto krajina nespamätá,“ priam vyzýva ostatných občanov k činu, nelegálnemu, treba podotknúť.

Ledecký hovorí, že ich rodina je proste iná:

„Do dnešného dňa som musel zrušiť šesťdesiat koncertov, osemnásť predstavení v divadle, pri ktorých som koproducent a investor, takže tam prichádzam ešte o návratnosť tej investície. Radovo sú to milióny korún. Ale nevzdávam to,” hudobník neváhal konkretizovať straty, ktoré mu spôsobili represie. A tie sú nemalé. Nie je ale zďaleka jediný, niektorí obyčajní občania mu preto vyčítajú, že myslí predovšetkým na seba. On vo svojich protestoch ale pokračuje nielen slovami.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Janek Ledecký (@janek_ledecky)

S riadnou dávkou odvahy sebe vlastnou Ledecký priznal, že sa dostal dokonca aj do pozornosti policajtov. „Po prvýkrát som hral ilegálny koncert. Dostali sme avízo, že v Chotěboři budú rozsvecovať vianočný stromček a že o tom miestni vedia. Od svojich spolužiakov z právnickej školy som zistil, čo sa má urobiť, aby nás rovno neodviedli v klepetách,“ prezradil skutočnú pravdu pre Reflex. Pôvodne totiž tvrdil, že nešlo o koncert, ale o nakrúcanie videoklipu. „My sme to tam nakrútili a visí to na Facebooku… Nikdy to nevzdám. Vy to tiež nevzdávajte. V Chotěboři snežilo a bola zima, že mi skoro harmonika k hube primrzla. Ale bolo senzačné si zase po pol roku zahrať, aj keď to bolo len nakrúcanie,“ takto pôvodne zahmlieval.

​Na tieto verejné prehlásenia Ledeckého reagovala policajná hovorkyňa Dana Čírtková. „Protiprávne jednanie zo strany tej osoby sme zadokumentovali. Pôjde zrejme o porušenie vyhlásených mimoriadnych opatrení, pretože verejná produkcia ani nakrúcanie čohokoľvek iného tie opatrenia neumožňovali. Protiprávne jednanie oznámime na prejednanie obci s rozšírenou pôsobnosťou, rovnako ako v iných obdobných prípadoch,“ vyjadrila stanovisko polície pre TN.cz. No zdá sa, že Ledecký je odhodlaný na neposlušnosť za každých okolností: "Debilné opatrenia nebudem dodržiavať".

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie