Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Karel Gott zlomil ďalší rekord! Jeho obraz sa vydražil za TRI minúty za šialenú cenu!
Zdielať na
Hudba

Karel Gott zlomil ďalší rekord! Jeho obraz sa vydražil za TRI minúty za šialenú cenu!

Archívna reportáž

Slávny český spevák, mnohonásobný zlatý slávik Karel Gott (†80), nemal zlato len v hrdle. Na zlato premieňal takmer všetko, čoho sa dotkol. Tak je to aj s jeho obrazmi, ktoré vlastnoručne maľoval hlavne pre svoje vlastné potešenie a mnoho ich rozdal priateľom a známym. Teraz majú doma hotový poklad.

Obrazy Karla Gotta, ktoré postupne prichádzajú do dražby, sa predávajú za milióny českých korún. Najväčší záujem o ich kúpu majú zberatelia, ktorí sú zároveň aj obdivovatelia majstra. Jedným z najväčších znalcov obrazov Karla Gotta je Martin Kodl, práve v jeho aukčnej sieni sa začali ešte minulý rok dražiť slávikove obrazy. 

Kodl Gotta poznal, jeho otec kedysi spevákovi pomáhal vytvoriť jeho zbierku českej medzivojnovej moderny. Obrazy speváka sa u neho predávajú veľmi dobre. Na trhu ich nie je veľa, pretože sám majster ich nepredával, ale dával ako dary blízkym. Kodl si ale myslí, že jeho spevácky talent bol neporovnateľne vyšší ako maliarsky, no bol vášnivý maliar s vlastným výtvarným prejavom a najmä - maľoval hlavne pre svoju radosť. Svoje obrazy ale s úspechom vystavoval aj vo výstavných sieňach doma i v zahraničí.

V živote Gotta boli aj chvíle, keď mu plány nevyšli:

​Pred pár dňami sa opäť dražili online hned tri obrazy zosnulého speváka. Obraz V kavárně z roku 2012 sa vydražil za neuveriteľné 3 milióny českých korún, teda zhruba 115 tisíc eur. Do aukcie šiel pritom za vyvolávaciu cenu 350 000 korún. Hneď po spustení online predaja šla suma raketovo hore. Behom minúty sa vyšplhala na milión, za ďalšiu minútu na dva. Konečná suma bola odklepnutá pri 3 000 000 korún. Obraz, na ktorom sedí dvojica muža a ženy v kaviarni pripomína svojimi pretiahnutými tvarmi maľby Modiglianiho. Časť zo sumy za predaj obrazu, a to 35 percent, pôjde na charitu pre Centrum Paraple.

galeriekodl.cz

​Karel Gott v sebe objavil výtvarný talent už ako malý chlapec. Dokonca zrejme skôr, ako spevácky. Zaujímavosťou je, že vraj maľoval hlavne smútočné obrady, ktoré ho fascinovali. Ako desaťročný namaľoval svoj prvý obraz pohrebu, kde medzi pozostalými vyobrazil aj seba ako stojí pri stene cintorína a hrá na krídlovku. V maľovaní ho podporoval triedny učiteľ, ktorý malého maliara brával do ateliéru, ale aj Karlova mama tým, že mu na Vianoce darovala kompletnú maliarsku výbavu. Absolvoval aj prijímacie skúšky na Umeleckopriemyslovú školu v Prahe (UMPRUM), ale neuspel. Priznal, že vtedy bol z toho zdrvený. Neskôr bol rád, že to tak dopadlo a milióny fanúšikov s ním - našiel sa totiž v speve.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie