Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Fanúšikovia sú v šoku! Zomrel líder slávnej kapely, pravidelne koncertovali aj u nás!
Zdielať na
Hudba

Fanúšikovia sú v šoku! Zomrel líder slávnej kapely, pravidelne koncertovali aj u nás!

Zdroj: Reprofoto/Uddn.com

Tak, ako u nás Elán, Tublatanka, či Olympic, tak majú v Maďarsku nesmrteľných rockerov v podobe kapely Omega. Tá prekročila prah krajiny, keď ich najväčší hit prebrali napríklad aj nemeckí Scorpions. No teraz zasiahla fanúšikov kapely mimoriadne smutná správa. Zomrel zakladateľ a klávesák kapely László Benkö.

László Benkö zomrel vo veku 77 rokov, dá sa povedať, že v nejednom prípade je to na rockera s iste divokým životným spôsobom slušný vek. No rovnako niet pochýb, že je to pre svet rocku veľká strata a zo skonu kamaráta sú v šoku aj jeho kolegovia z kapely. Bez neho už Omega nebude.

Obrovský strach nahnal Benkö svojim fanúšikom a blízkym v máji, keď musel byť hospitalizovaný pre vnútorné krvácanie, zrejme išlo o prasknutý vred. Vtedy sa z najhoršieho dostal, no prešlo len pár mesiacov a všetko je, žiaľ, inak. 

Vypočujte si najslávnejšiu skladbu kapely Omega:

Hoci členovia kapely v smútočnom oznámení na Facebooku neupresnili príčinu smrti ich kamaráta, pravdou je, že mal dlhotrvajúce zdravotné problémy, ešte pred májovou komplikáciou. "Sme v šoku, že po dlhej chorobe zomrel László Benkö, zakladateľ kapely Omega. Milióny fanúšikov a obdivovateľov doma i v zahraničí trúchlia nad zásadnou postavou maďarskej rockovej hudby. Slová sú zbytočné, ticho je bolestivé, sme šokovaní, keď spomíname na jeho celoživotné dielo, hudbu a jeho láskavý úsmev. László Benkö s nami ostane navždy," uctili si svojho drahého kolegu v smutnom statuse.

Benkő László (1943-2020) Megrendülve tudatjuk, hogy Benkő Laci, az Omega együttes alapítója, hosszas betegség után...

Uverejnil používateľ Omega Utorok 17. novembra 2020

Kapela, ktorá vznikla začiatkom 60. rokov, priniesla svetu mnohé veľké hity, Gyöngyhajú lány pozná azda každý, hoci možno nie v maďarskej verzii, ale v jej prerábke od Scorpions. Omega sa ako jedna z mála kapiel z východného bloku presadila aj v krajinách západnej Európy, prečo počas bývalého režimu neboli v Československu až tak vítaní. To sa zmenilo po nežnej revolúcii, odkedy tu koncertovali mnohokrát a nefandili im len ľudia z juhu Slovenska, ale rešpekt mali u všetkých rockerov. V Maďarsku sa im podarilo vypredávať najväčšie športové haly, naplnili aj 70tisícovú arénu. Smrťou Lászlóa Benköa sa jedna veľká éra končí.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie