Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Česká speváčka trpí po ťažkom boji s rakovinou výpadkami pamäti: Mám chemický mozog!
Zdielať na
Hudba

Česká speváčka trpí po ťažkom boji s rakovinou výpadkami pamäti: Mám chemický mozog!

Archívna reportáž

Opäť raz rakovina ukázala, že si nevyberá. Tentokrát zalovila vo vodách českého šoubiznisu a skutočne nebola veľmi milosrdná. Život sa nemaznal s českou speváčkou Annou K. V jej živote sa objavila rakovina pŕs až dvakrát, zatiaľ ale vždy nad ňou dokázala zvíťaziť.

Anna K. ako bývalá športovkyňa, ktorá kedysi dokonca závodne lyžovala za lyžiarsky tím, vie, že musí zabojovať, keď chce vyhrať. Bez pomoci lekárov by to ale 55-ročná speváčka v tomto prípade sama nezvládla. Nebojí sa o všetkom, čo ju sprevádza či sprevádzalo v boji s rakovinou, písať ani na sociálnych sieťach. A je to záslužná činnosť, nakoľko tým robí osvetu pre ostatné ženy.

Aktuálne speváčku trápi jeden problém v súvislosti s liečbou, ako sa zverila na Instagrame priateľke, atlétke Zuzane Hejnovej. „Nemôžem si spomenúť na nejaké slová. Vraj sa tomu hovorí chemický mozog, alebo chemická hmla. Pýtala som sa onkologičky a povedala mi, že je to po tej chemoterapii. Vraj môžem byť dezorientovaná. Našťastie si pamätám texty,“ posťažovala sa s dodatkom, že nútená izolácia a pochmúrne počasie k tomu len prispievajú. Odborne sa tento jav nazýva kognitívna porucha po chemoterapii, v skratke anglicky PCCI (Post Chemotherapy Cognitive Impairment).

Vypočujte si jeden z veľkých hitov Anny K.:

Popri tomto probléme, s ktorým bohužiaľ zápasí mnoho pacientov po chemoterapii, má Anna K. ale aj veľký dôvod na radosť. „Už mám za sebou 8 a 12 chemošiek a moja pečeň je ako keby patrila bábätku, čo je super, pretože tá dostala náklad,“ píše s optimizmom priateľke po absolvovaní rôznych povinných testov. Vyzerá, že je zdravá. Je to až obdivuhodné, ako sa jej telo dokázalo vyčistiť po toľkých chemoterapiách. Vie, že pri očiste výborne pomáhajú rôzne čaje, najlepšie z čerstvých bylín.

Pozrite si celý rozhovor s Annou K.:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ANNA K. (@annak_official)

Anan K. je ale realistka, keď sa nad sebou zamýšľa: „Kontroly už budem mať do konca svojich dní. Prevencia je to najdôležitejšie, čo existuje i pre zdravého človeka. Keby som prišla pred desiatimi rokmi včas, tak som vôbec nemusela takúto pakáreň zažívať a ani by sa nemuselo diať to, čo sa dialo potom a teraz pomerne nedávno. Ale nemá zmysel sa tým zaoberať.“ Je to jasný odkaz pre tie ženy, ktoré váhajú ísť na prehliadku k lekárovi, či už z pohodlnosti, alebo preto, že sa boja. Nemusí sa im to vyplatiť, v tomto prípade môže ísť skutočne o život. Anna K. si ten svoj vybojovala a snaží sa vidieť budúcnosť optimisticky.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie