Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Veľké priznanie Lennonovho vraha! Pre TOTO zabil legendu!
Zdielať na

Veľké priznanie Lennonovho vraha! Pre TOTO zabil legendu!

Archívna reportáž

Meno Mark David Chapman sa spája s tragickou udalosťou, ktorá sa stala 8. decembra 1980. Pred svojím domom v New Yorku, bol John Lennon, slávny bývalý člen skupiny Beatles, zasiahnutý štyrmi strelami do chrbta. Po prevoze do nemocnice 40-ročná super hviezda zakrátko skonala. Strelcom bol práve menovaný choromyseľný fanúšik skupiny Beatles.

Dovtedy neznáme meno mladíka sa vzápätí dostalo na titulné stránky novín a časopisov a na obrazovky televízií na celom svete. Mark David Chapman a jeho šialený čin vtedy šokoval celý svet. Podľa informácii portálu televízie BBC teraz po 40 rokoch od tragickej udalosti prehovoril o dôvode svojho strašného konania a svoj čin oľutoval.

Chapman bol už od svojich tínedžerských rokov veľkým obdivovateľom skupiny Beatles, obzvlášť Johna Lennona. Jeho obdiv by sa dal nazvať až posadnutosťou. Psychicky labilný mladík mal svoju obľúbenú knihu Kto chytá v žite a tá ho vraj inšpirovala k fatálnemu činu. Svojej vtedajšej manželke sa zveril, že ho rozčuľuje hlásanie Lennona o mieri a láske, pričom  je milionár. Tým sa stal podľa neho práve vďaka obyčajným ľuďom ako on, ktorým sa pritom vysmieva, čo považuje za nespravodlivé. Aj on sám túžil po sláve, no márne.

 Na počesť zavraždeného Johna Lennona vytvorili jeho obdivovatelia v roku 2017 živý symbol mieru:

„Urobil som to pre vlastnú slávu. Je to najhorší zločin, aký môže byť spáchaný voči nevinnému človeku. Bol extrémne slávny. Nezabil som ho pre jeho osobnosť, alebo pre to, aký bol,“ pokračoval. „Bolo to odo mňa veľmi sebecké. Je mi ľúto bolesti, ktorú som jej (Yoko Ono, pozn. red) spôsobil. Myslím na to stále,“ šokoval na augustovom súdnom pojednávaní svojou úprimnosťou Chapman, ktorý však už nemá čo stratiť. Za tento čin bol totiž odsúdený na doživotie, aj keď sa pokúšal dostať von na podmienku minimálne desaťkrát. Pri  pojednávaní sa verejne ospravedlnil vdove po Lennonovi, 87-ročnej Yoko Ono, a tiež celému svetu. Dokonca povedal, že si zaslúži trest smrti.

Yoko Ono naďalej šíri osvetu v mene lásky a mieru, tak ako to robila počas života s Lennonom:

​Podľa očakávania porota jeho podmienečné prepustenie aj po jedenástykrát zamietla. Nebolo by to pre spoločnosť prospešné. Chapman nespôsobil ujmu iba rodine Lennona, ale taktiež celému svetu. Dá sa predpokladať, že ani jeho ďalšia žiadosť o prepustenie, ktorú môže podať o dva roky, nebude úspešná. Pre ľudí na celom svete je John Lennon už navždy symbolom boja za lásku a mier.

Súvisiace články

Najčítanejšie