Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Bubeník z Gottovej kapely vydal knihu spomienok! TOTO o Karlovi Gottovi vedel len málokto!
Zdielať na

Bubeník z Gottovej kapely vydal knihu spomienok! TOTO o Karlovi Gottovi vedel len málokto!

Archívna reportáž

Na dlho očakávanú knihu spomienok Karla Gotta, ktorú majster písal pred svojím skonom, si budú musieť fanúšikovia ešte chvíľu počkať, no vo svojej vlastnej knihe na neho zaspomínal Ján Žižka, bubeník kapely. Za 25 rokov, počas ktorých pôsobil v kapele Karla Gotta (†80) a precestoval s ním mnohé krajiny, ho spoznal nielen ako speváka, ale aj ako človeka. Nebol len zlatým slávikom, ale mal aj zlaté srdce. Vyznačoval sa aj veľkou štedrosťou.

Nedávno krstil Ján Žižka knihu svojich spomienok Zlaté roky s Karlom Gottem alebo Štvrť storočia za chrbtom Majstra, ktorú s ním napísala známa spisovateľka Maria Formáčková, píše portál Blesk.cz. Tá sa venuje písaniu o známych osobnostiach ako napríklad Jánovi Třiskovi, Mariánovi Labudovi, či Helene Ružičkovej. „Oslovila ma Marie Formáčková a napísala so mnou knižku. Nepridal som sa v nej k tým, ktorí na minulú dobu spomínajú nejako negatívne. Taký je proste život. O Karlovi sa mi dodnes zdá,“ o svojej knihe sa rozhovoril Gottov bubeník.

Ján Žižka v knihe zaspomínal ako veľkodušne sa Gott zachoval napríklad aj k hviezde divadla Semafor, dnes 72-ročnej Zuzane Burianovej, keď v októbri 1980 zomrel náhle na infarkt jej muž Ján Roháč (†48), režisér legendárnych Silvestrov na Kavčích horách.

Na Karla Gotta spomínajú azda všetci len v dobrom:

​Herečka sa ocitla v ťažkej situácii a Karel Gott nezaváhal. „Vtedy im Karel požičal nejaké peniaze na stavbu domu. Keď k tej tragickej udalosti došlo, Karel dlh vdove veľkoryso odpustil,“ prezradil Žižka. „Ale taký on bol, často robil dobré skutky. S jeho odchodom skončilo niečo pekné, čo ani neviem pomenovať,“ zdôveril sa Blesku na krste svojej knihy muzikant, ktorý svojho času nejakú dobu randil s Gottovou dcérou Dominikou.

​Autor knihy zdôraznil, aký výnimočný a hlavne absolútny profesionál bol Karel Gott. A profesionalitu samozrejme vyžadoval aj od každého člena kapely. Predtým, ako zakotvil definitívne u Gotta, bol Žižka aj členom kapely Pražský výběr, ba dokonca stál pri jej zrode spolu s Kocábom, Soukupom a Niederlem v roku 1976. „Prežil som s nimi krátku, ale peknú etapu. Ondra Soukup s manželkou Gábinou mi boli za svedka na druhej svadbe,“ zaspomínal aj na časy s kultovým Pražským výběrom. Kniha spomienok na zlaté časy s Gottom aspoň čiastočne uspokojí zvedavosť fanúšikov Gotta, pokiaľ sa dočkajú jeho vlastnej. Jej vydanie presunuli z októbra až na marec budúceho roku.

Súvisiace články

Najčítanejšie