Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Hviezdny český spevák priznáva psychické problémy: Neudržím sa na nohách, nevytvorím súvislú vetu!
Zdielať na

Hviezdny český spevák priznáva psychické problémy: Neudržím sa na nohách, nevytvorím súvislú vetu!

Archívna reportáž

Doteraz najúspešnejší český spevák na medzinárodnej súťaži spevákov Eurovízii, sa po niekoľkomesačnej prestávke opäť vracia na scénu v rámci istého festivalu, kde má exkluzívne odpremiérovať nový song. Ťažko si mohol 24-ročný Mikolas Josef vybrať nevhodnejšiu dobu vzhľadom na opatrenia súvisiace s koronavírusom. Je možné, že podujatie bude musieť napokon zrušiť, čo pre jeho psychiku bude neľahká skúška.

Dôvodom niekoľkomesačného mlčania mladého speváka boli záchvaty paniky. Spevák sa nebál otvorene prehovoriť o svojich psychických problémoch. „Áno, dá sa povedať, že môj problém je psychického pôvodu, ale neriešil som ho, dokedy sa nestal veľmi fyzickým. Jedná sa o určitý typ záchvatov, ktoré pramenia z ťažkostí s dýchaním. Je ale stresového pôvodu a dnes už viem lepšie, ako s tým pracovať,” priznal pre portál Extra.cz Josef  Mikolas. Izoláciu od spoločnosti si vybral dobrovoľne. Nekomunikoval dokonca ani prostredníctvom sociálnych sietí, čo vyvolalo medzi jeho fanúšikmi otázniky.

Spevák sa rozhodol priznať, že trpí úzkosťami a dokonca chcel predčasne ukončiť kariéru. Svoju spoveď začal slovami:
Na jar tohto roku som prišiel do kancelárie nášho labelu a povedal, že končím. Zo všetkých vecí, ktoré som mal kedy problém zo seba dostať, táto bola tá najťažšia. Hanbil som sa, že budem vyzerať ako slaboch a namiesto toho, aby som požiadal o pomoc, som sa snažil zachovať si posledný zbytok dôstojnosti a odísť od toho všetkého niekam ďaleko preč. Dnes viem, že ukázať slabosť a pobiť sa s jej následkami je známkou sily. Mám úzkosť, ktorá v priebehu posledných rokov vyvrcholila na začiatku tohto roku do stavu, keď už som nemohol normálne fungovať".

Pripomeňte si najväčší Josefov hit, s ktorým súťažil aj v Eurovízii:

​Prvý panický záchvat prišiel v roku 2016. Počas stavu úzkosti nastáva dlhodobý tras tela a bitie srdca, akoby mal každú chvíľu dostať infarkt. „Neudržím sa na nohách, nevytvorím súvislú vetu a moja astma v ten moment vymaže zo vzduchu všetok kyslík,“ pokračoval v osobnej spovedi spevák. O jeho problémoch nevedela rodina, s nikým o tom nechcel hovoriť, bál sa falošného súcitu. 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Spring 2020 I came to the record office and said I quit. Out of all the things in this world I ever had the struggle saying this one was the hardest. I was ashamed of looking weak and so instead of saying “I need help” I tried to keep all the pride I had left and walk away from it. Now I know that to show weakness and take the judgement that follows is a sign of strength. I have anxiety and over the years it got to its peak early this year. The first time I had one was back in 2016. Fast forward to 2020 my body shakes for 4 hours, heart races like Im having a heart attack, when I stand Im falling down, I cant put words together and my asthma makes it feel like there is no oxygen in the air. The panic that takes over your mind is overwhelming. Are you Mikolas Josef? “Yes but I wish I wasnt.” Sharing this with your family members is emberassing enough simply because you fear they will think lesser of you. Sharing this with the world was just unspeakable for me at the time and I needed space to step back and figure out where to go with my life so that it leads away from this. I cutted social media out of my life because looking at people showing off their success was crushing my self worth to bits. I realized I became shallow. Based my confidence on 20k$ outfits while the inside of me was a wasteland. Realized I paid way too much attention to what people outside the creative circle are saying about my music and that took the love away from it. I became distant from myself, my feelings, my values. I felt like a stranger in my own company. I almost never went out, never really had friends or buddies it was complete social isolation and I got so cutted away from the real world that my thoughts were my only companions. Real success isnt being #1. Aiming for that only fucks you up. You only really feel fullfilled when you love what you do. And I realized that. Found love for the things I do, for the people around me, for me and for my demons too. They are my teachers not my enemies. Every day is worth living. Every day is a lesson. Thanks to all those who suffered through this with me. I cant thank you enough for your bravery. Xoxo M

Príspevok, ktorý zdieľa Mikolas Josef (@mikolasjosef),

Začal mu prekážať umelý svet na sociálnych sietiach, ktorý tam väčšina užívateľov vytvára. „Uvedomil som si, že som sa stal povrchným. Staval som svoje sebavedomie na oblečení za stovky tisíc, zatiaľ čo vo vnútri som mal prázdno,“ povedal o svojom uvedomení Mikolas. Počas izolácie veľa rozmýšľal a uvedomil si, že úspech nie je len o tom byť na vrchole. „Zamerať svoj život na tento cieľ a nežiť pre nič iné, vás len pose*ie. Skutočné naplnenie cítim až vtedy, keď milujem to, čo robím,“ povedal spevák o poznaní, na ktoré prišiel v pomerne mladom veku. Rozhodol sa nahrať nový album, v ktorom sa v piesňach vracia k problémovému obdobiu. S vydaním počká na vhodný čas. Nasledovať bude turné, ak to korona dovolí.

Súvisiace články

Najčítanejšie