Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Majkovi Spiritovi praskli z opatrení nervy! Ide do boja a TOTO sú jeho argumenty!
Zdielať na

Majkovi Spiritovi praskli z opatrení nervy! Ide do boja a TOTO sú jeho argumenty!

Archívna reportáž

Svetová pandémia a s ňou súvisiace opatrenia proti šíreniu koronavírusu ochromili celý svet. Zdravie je na prvom mieste a preto musela ísť bokom aj ekonomika, trh práce či cestovanie. Krajiny, ktorých obyvatelia boli počas karantény disciplinovaní dnes zbierajú ovocie v podobe uvoľnení prísnych nariadení, a tak sa aj Slováci môžu slniť v niektorých európskych letoviskách či si užívať krásy slovenskej prírody. Avšak to, čo sa mnohým ľudom s letom spája, koncerty pod holým nebom či obľúbené festivaly, stoja ešte stále na červenej.

Táto "nespravodlivosť" nenechala chladným ani slovenského rapera Majka Spirita. Na svojej sociálnej sieti sa postavil za všetkých svojich kolegov z umeleckej brandže, ktorých postihla kríza azda najviac. Raper však nežiada peniaze zadarmo ani príspevky z peňazí daňových poplatníkov. Vo svojom statuse vyjadril túžbu robiť si svoju prácu, a najmä zaistiť, aby sa možnosť zarobiť si dostala aj k ľudom zo zákulisia šoubiznisu. Pre nich je práca na kultúrnych podujatiach častokrát jediný zdroj obživy.

Raper Majk Spirit neraz prejavil svoje sociálne cítenie a ani teraz, keď ide slovenskej kultúre doslova o život, ho situácia nenechala chladným. Rozhodol sa otvoriť diskusiu na tému organizovania kultúrnych podujatí v čase korony. V spolupráci s inými umelcami sa prihovára verejnosti a objasňuje situáciu.

Majk čaká so svojou manželkou Mariou prírastok, azda aj preto obáva o budúcnosť svojej práce, ktorá ho nadovšetko baví:

"V dobe kedy sú preplnené turistické chodníky, prírodné kúpaliská aj aquaparky, kompetentní v regiónoch, ale aj naši politici strašia a odhovárajú ľudí od kultúrnych podujatí, ktoré sú už aj tak obmedzené a zaťažené rôznymi opatreniami," píše sa okrem iného v jeho statuse, ktorý je zároveň doplnený anketou s otázkou, prečo si ľudia nekupujú lístky na koncerty. V ankete jednoznačne víťazí odpoveď, v ktorej sa opýtaní obávajú zrušenia plánovaného koncertu, a tak si preventívne lístok nezakúpia.

Svoju výpoveď tiež doplnil šokujúcimi aktuálnymi fotografiami z preplnených aquaparkov či turistických chodníkov, kde sa môže nákaza šíriť rovnako, ako na akomkoľvek koncerte. Dokonca argumentuje, že koncerty sú ešte bezpečnejšie. "Neviem, možno sa mýlim, ale zdá sa mi, že takýto masový turizmus je pre prípadné roznášanie koronavírusu oveľa horší, ako kultúrne podujatia. Tam aspoň vieme ľahšie identifikovať a izolovať ohniská, ľudia sú tam väčšinou z jedného regiónu," zamýšľa sa raper a zároveň prizvukuje, že turizmus miluje, no kultúru podľa neho potrebujú ľudia rovnako ako cestovanie.

Majk Spirit sa vo svojom instagramovom príbehu rozohnil za budúcnosť slovenskej kultúry:

​Majk však prizvukuje, že jeho rozhorčenie nie je len v mene umelcov, ako je aj on, keďže tí majú väčšinou aj iné príjmy zo svojej tvorby. Jeho žiadosť je najmä v mene promotérov, zvukárov, technikov, osvetľovačov či iného pomocného personálu. "Títo chalani tiež živia rodiny a majú momentálne existenčné problémy. Aj oni, aj my riadne platíme dane, tak kde je teraz štát, keď ho potrebujeme?" pýta sa spravodlivo rozhorčený raper na záver statusu, ku ktorému pridal hashtag free the culture, teda osloboďte kultúru.

Majk Spirit napriek svetovej kríze stále tvorí, jeho príjmy nie sú až tak ohrozené, ako príjmy kolegov zo zákulisia kultúrnych podujatí:

Pravdou je, že v novej krízovej situácii sú bezradní nielen umelci, ale aj politickí predstavitelia krajín naprieč celým svetom. No práve otvorená diskusia, pádne argumenty a spolupráca by mohla povoliť reťaze, ktorými je slovenská kultúra spútaná v týchto časoch viac, ako kedykoľvek predtým.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie