Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Urážka diela Karla Gotta?! Šokujúco NÍZKA vyvolávacia cena obrazu!
Zdielať na

Urážka diela Karla Gotta?! Šokujúco NÍZKA vyvolávacia cena obrazu!

Archívna reportáž

Okrem spevu mal zosnulý multi Zlatý slávik Karel Gott ešte jednu vášeň - maľovanie. Jeho obrazy nikdy neboli práve lacné, po jeho smrti cena za ne ešte stúpla.

Obrazy Karla Gotta sa stali vyhľadávaným artiklom. Insitné diela sa vydražili už aj za poriadne vysoké sumy. Pred dvomi rokmi sa dielo s názvom Oldřich Nový a Anny Ondráková predalo počas polminútovej aukcie za zhruba 45 tisíc eur. Krátko po smrti maestra zas padol rekord pri dražbe obrazu Mona Lisa, ktorý sa predal za 75 tisíc eur.

Aktuálne sa draží pomerne neznáme dielo speváckej hviezdy s názvom Divy spievajú prezidentovi Havlovi, píše portál Blesk.cz. Gott ho namaľoval v roku 2006.

​Do dražby dal dielo aukčnému domu nemenovaný súkromný zberateľ. Maľba zobrazuje zosnulého prezidenta Václava Havla, pričom okolo neho je osem svetoznámych speváčok. Niektoré sú rozpoznateľné ľahko, pri iných človeku ostáva len tipovať. Zvláštne je aj vyobrazenie Havla, keď si Gott pomohol poštovou známkou s prezidentovou podobizňou.

obrazyvaukci.cz

"Som veľmi potešený, že do našej tradičnej obrazovej aukcie zaraďujeme maliara, ale najmä speváka Karla Gotta. Obraz je signovaný autorom vpravo dole a datovaný rokom 2006," prejavil nadšenie majiteľ aukčnej spoločnosti Jaroslav Jakubec. Zaujímavosťou je, že Karel Gott svoje diela nikdy nepredával, boli to výlučne dary jeho priateľom či milenkám. Až tí potom obrazy ďalej speňažovali.

Aktuálna aukcia prebieha až do 25. júna, šokujúco nízko pritom nastavili vyvolávaciu cenu, na len 40 eur. Je pritom jasné, že môže narásť aj tisícnásobne, pri pohľade na naposledy dražené obrazy Karla Gotta. Už teraz narástla suma na takmer 8000 eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie