Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Hudobní fajnšmekri zaplakali. Zomrel nenahraditeľný muzikant
Zdielať na

Hudobní fajnšmekri zaplakali. Zomrel nenahraditeľný muzikant

Zdroj: Reprofoto/Uddn.com

Hudobníkov je mnoho, svetoznámych menej, no tých, ktorí spôsobili v hudbe revolúciu, je len zopár. O jedného z nich svet práve prišiel.

Nezáleží na tom, aký má kto hudobný vkus, proti gustu žiadny dišputát. Objektívne kvalitnou hudbou sa ale nedá nazvať hocičo. Vo svete elektronickej hudby v tom majú jasno - absolútnou legendou, priam ikonickou, je kapela Kraftwerk.

Nemecká skupina vznikla už v roku 1970 a svetu priniesla niečo dovtedy nepočuté. Pri jej zrode stál aj Florian Schneider-Esleben. Vo štvrtok vo veku 73 rokov zomrel. Hovorca kapely sa k úmrtiu legendy vyjadril len stručne: "Zomrel po krátkej rakovine pár dní po 73. narodeninách".

Túto skladbu pozná celý svet:

Florian Schneider bol multitalentovaný hudobník, dokonca hudobne aj vysokoškolsky vzdelaný. Ovládal hru na syntetizátor, vocoder, teda prístroj na syntézu zvuku a reči, hru na saxofón, aj svoju milovanú flautu.

Hlavný motív tejto skladby rozozná každý po pár sekundách:

V kapele Kraftwerk pôsobil 40 rokov, v roku 2008 odišiel. Počas spoločného fungovania skupiny vydali desať albumov, najväčší úspech zaznamenal Autobahn z roku 1974. Jedným z celebritných obdivovateľov kapely bol aj zosnulý David Bowie. Po Florianovi nazval dokonca aj jednu zo svojích skladieb, inštrumentálku V-2 Schneider. Aj oficiálna fan stránka Bowieho si skvelého hudobníka a inovátora uctila spomienkou, no aj desiatky ďalších umelcov a hudobných magazínov.

Súvisiace články

Najčítanejšie