Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Hviezdny český spevák smutne priznáva: Pervitín mi vzal to najlepšie!
Zdielať na

Hviezdny český spevák smutne priznáva: Pervitín mi vzal to najlepšie!

Archívna reportáž

Bol výborný spevák, vyzeral skvelo, mal fantasticky našliapnutú kariéru. Tisíce fanúšičiek v Česku aj na Slovensku dychtivo čakali na každú novú pesničku a koncerty. Ale potom to zrazu Michal Penk nezvládol. Spevák prepadol drogám a oslobodenie zo závislosti trvalo príliš dlho.

Málokto tuší, že dnes 52-ročný Michal Penk bol vôbec prvým spevákom kapely Lucie. Jeho hviezda ale zažiarila tak výrazne, že od skupiny odišiel a nastúpil na sólovú kariéru. A v 80. rokoch zaznamenal skutočne veľký úspech.

Michal Penk koncom 80. rokov vypredal každý koncert a chrlil hit za hitom. V roku 1989 vydal aj prvý album, ktorý niesol jeho meno. Sláva mu ale stúpla do hlavy a mal povesť nie práve najpríjemnejšieho človeka.

Vypočujte si jednu z Michalových najúspešnejších skladieb:

V roku 1993 sa rozišiel s partnerkou Ivanou, s ktorou má dnes už 29-ročného syna Christophera, píše portál Extra.cz. Ešte pred ňou chodil s Ivetou Bartošovou, pre ktorú napísal aj niekoľko hitov. Ich rozchod bol ale búrlivý a navzájom sa ešte dlho urážali. Iveta sa vyjadrila, že "je chorý a schizofrenický". No až rozchod s matkou jeho syna bol pre Michala ranou, s ktorou sa vyrovnával nešťastne. Alkoholom a drogami.

Toto je jedna z piesní, ktoré zložil už ako závislý:

V roku 1995 nahral pod vplyvom drog album Rachot moderátorky Terezy Pergnerovej, rovnako ťažko závislej na tvrdých drogách. S Michalom to šlo dole vodou, o jeho závislosti sa dozvedel aj jeho vtedy 8-ročný syn. "O mojej závislosti mu povedala jeho matka, aby sa to nedozvedel od niekoho iného. Bol z toho smutný, mal o mňa strach. Našťastie to pre neho fungovalo ako odstrašujúci príklad," povedal Michal Penk. Absolvoval niekoľko liečení. "Čistý" je však až posledných zhruba 10 rokov, tvrdí.

Michal by znovu rád naštartoval kariéru, začal aj skúšať s kapelou. "Chcel by som znovu vystupovať. Muzikantom sa nesmie stať, že vymrú po jedoch, alebo po strate hudobníckej cti. Pervitín mi vzal to najlepšie z môjho času," priznáva Penk, no do budúcnosti hľadí s nádejou.

Súvisiace články

Najčítanejšie