Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Útek pred vojnou! Rita Ora prehovorila o temných spomienkach na Kosovo
Zdielať na

Útek pred vojnou! Rita Ora prehovorila o temných spomienkach na Kosovo

Zdroj: Instagram/RO

Asi nie každý vie, že táto dievčina so silným londýnskym akcentom pochádza z neďalekého Balkánu. Za svoje korene sa Rita Ora nehanbí, naopak, je na svoju pôvodnú vlasť veľmi hrdá a stala sa dokonca honorárnou konzulkou v Kosove.

Napriek tomu, že Rita Ora žije v Anglicku od prvého roka svojho života, prehlásila, že sa cíti byť a vždy bude hrdá Kosovčanka. Príbeh speváčkinej rodiny siaha až do 90. rokov minulého storočia, keď nemala malá Rita ani rok. Na Balkáne v tom čase zúril jeden z najhorších novodobých vojnových konfliktov a mnoho rodín muselo opustiť svoje domovy. Status utečencov dostali vtedy aj jej rodičia, brat Don a sestra Elena.

Pre arabskú edíciu magazínu Vogue speváčka porozprávala o svojich rodičoch a detstve s nálepkou utečenca. V roku 1991 jej matka Vera a otec Besnik Sahatsiu Ora utiekli z vojnou zmietaného Balkánu s vidinou lepšieho života pre seba a svoje deti. Matka psychiatrička a otec ekonóm bez znalosti jazyka začínali v hlavnom meste Veľkej Británie úplne od piky. „Naše bezpečie bola ich priorita, a ja každý deň ďakujem Bohu za to, že to urobili,“ hovorí speváčka a dodáva, že obaja sa museli naučiť anglicky, študovať a popritom vychovať Ritu a jej dvoch súrodencov.

Svojej rodnej zemi venovala aj jednu zo svojich piesni:

 „Nebolo jednoduché vyrastať v cudzej krajine. Vždy tu boli predsudky a odsudzovanie. Často mi nadávali do utečenky, ale ponižujúcim štýlom. No mali sme v štvrti množstvo iných cudzincov, spoločne sme si užili veľa zábavy a naša inakosť bola tým, čo nás spájalo,“ hovorí o svojich pocitoch z detstva Rita. „Veľmi mi trhá srdce, keď vidím a počujem čo sa deje v Sýrii. Bolí ma duša za tých trpiacich ľudí. Preto im chcem odkázať, aby neprestali snívať a mať radi svoj život,“ zamýšľa sa speváčka nad opakujúcou sa históriou.

Rita navštevuje rodnú zem vždy, keď je možnosť, naposledy aj v rámci kampane UNICEF:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Im still thinking about a few weeks ago visiting my hometown Kosovo and witnessing first hand how incredible @unicef_uk have been in supporting the children of our future. Giving them hope and belief and even someone who checks in their children’s health is so comforting. I even wanted to give the children some toys and I can’t tell you how happy they were it brought a tear to my eye being able to put a smile on these children’s faces. As ambassador of my country Kosovo it is my duty to make sure I can do all I can to shine light on charities like @unicef_uk who work so hard to ensure the importance of a child’s life. With your help we can really do more all over the world to keep supporting our future and @unicef_uk thank you ?

Príspevok, ktorý zdieľa RITA ORA (@ritaora),

"​Kosovo bude vždy náš domov a vždy na to budeme hrdí, to sa nikdy nezmení," tvrdí Rita. Často s rodičmi navštevuje svoju rodnú zem a chce jej vrátiť čo najviac. Je jej blízka albánska kultúra, tanec a jedlo. Rodičia ju dokonca naučili rodnú reč a albánčinu ovláda plynule.

Rita so svojimi rodičmi Verou a Besnikom:

„Rodičia nás naučili bojovať za to, čo chceme, tvrdo pracovať a nevzdávať sa za žiadnych okolností. Vybrali si Londýn, pretože môj otec miloval jeho hudbu a kultúru. No napriek tomu zvykať si na nový život bolo extrémne zložité,“ opisuje začiatky v novej zemi Rita. Veľká Británia bola pre Ritu evidentne osudom, práve tu totiž dosiahla slávu, o akej by v Kosove ani nesnívala.

 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie