Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Neuveriteľné peniaze! TOĽKOTO zarobil Karel Gott pár mesiacov po smrti!
Zdielať na

Neuveriteľné peniaze! TOĽKOTO zarobil Karel Gott pár mesiacov po smrti!

Archívna reportáž

Karel Gott vydýchol naposledy 1. októbra. Zanechal po sebe mnohomiliónové dedičstvo, ktoré dostali v podstate celé jeho manželka Ivana Gottová s dcérami. No tam to ani zďaleka neskončilo.

Umelci majú jednu veľkú výhodu, najmä pokiaľ ide o spevákov. Kým sa budú hrať ich hity, hoci aj sto rokov po smrti, stále budú prúdiť peniaze tým, ktorí držia k danému hitu autorské práva.

V prípade Karla Gotta je to jeho manželka Ivana. Bývalá zdravotná sestra zabezpečila sobášom s Karlom svoju rodinu na niekoľko generácií.

Karel Gott má na konte mnoho hitov, vždy vedel rozospievať publikum aj v Bratislave:

​Od jeho skonu sa začali hrať slávikove hity v rádiách ešte intenzívnejšie, píše portál Blesk.cz. V českých korunách to znamená príjem v miliónoch. Ochranný autorský zväz a spoločnosť výkonných umelcov sumu zrátali dokopy na 4 112 363 českých korún, v prepočte zhruba 150 tisíc eur. Pre dedičov je to za 3 mesiace skutočne slušný zárobok bez práce.

​Práve prvé tri mesiace po smrti maestra nastal v českých rádiách doslova boom jeho hitov. Nečudo, že suma príjmov za vysielanie vyšla na priemerne 50 tisíc eur mesačne. "Niet divu, pretože rádiá a televízie po celej zemi hrali od oznámenia, že spevák odišiel, jeden jeho hit a klip za druhým," potvrdil hudobný publicista Petr Burda.

​Počas života pritom Karel zarábal oveľa menej, ako skladatelia a textári, ktorí mu hity vytvorili. "Sám Karel nebol, až na drobné výnimky, autorom svojich piesní," upresnil Burda. Celú sumu uložili organizácie na špeciálny účet, odkiaľ sa rozdelia, keď bude ukončené dedičské konanie.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie