Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Marta Kubišová spomína na Gotta: Mal dve tváre!
Zdielať na

Marta Kubišová spomína na Gotta: Mal dve tváre!

Archívna reportáž

Patrila k najväčším hviezdam 60. rokov, spolu s Václavom Neckářom a Helenou Vondráčkovou ich označovali za "Golden Kids", teda zlaté deti. Martu Kubišovú ale režim v dobách normalizácie tvrdo zrazil režim a na dvadsať rokov dostala zákaz vystupovať.

Marta Kubišová sa ostro postavila proti invázii spojeneckých vojsk do Československa v roku 1968 a to ju stálo kariéru. Karel Gott sa zachoval inak, čo mu doteraz niektorí vyčítajú. Dokonca sa postavil aj na stranu Anticharty, teda proti signatárom Charty 77, ktorí ňou odsúdili totalitný režim.

​Na prvý pohľad by teda režimom trestaná Kubišová a režimom vyzdvihovaný Gott nemali byť veľkí priatelia. Opak je ale pravdou, píše portál Blesk.cz

Toto hovorí Marta Kubišová o 17. novembri 1989:

​Kubišová si Gotta vážila, hlboko sa do jej srdca zapísal napríklad aj tým, že ju prišiel navštíviť do nemocnice, keď prišla o svoju dcérku a upadla dvakrát do kómy. "Veľmi mi tým vtedy pomohol. Brala som to tak, že mi tým vyjadril veľkú podporu, vlastne to od neho bolo veľmi statočné," hodnotí Marta priateľské gesto od Karla v ťažkej chvíli.

​Jednoznačný ale nebol ani jeho postoj voči režimu. Hoci ho oficiálne nikdy neodsúdil, v skutočnosti držal s kamarátmi na druhej strane. "Myslím, že Kája mal dve tváre. Jednu oficiálnu, keď sa musel nejako tváriť, a druhú súkromnú, tú skutočnú," hovorí Marta a dôkazom je podľa nej aj to, že sa s ním kamarátili aj vyslovení odporcovia režimu.

Po smrti Gotta dokonca viacerí vraveli, že tým, ktorých režim trestal, Karel pomáhal. Marta sa vyjadrila podobne, Kája podľa nej pomohol jej prvému manželovi, režisérovi Janovi Němcovi. 

Súvisiace články

Najčítanejšie