Zatiahnuté
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Pred 35 rokmi zavraždil Lennona, Mark Chapman je stále vo väzení
Zdielať na
Hudba

Pred 35 rokmi zavraždil Lennona, Mark Chapman je stále vo väzení

Najskôr si od neho dal podpísať album a o pár hodín ho zastrelil. 8. decembra uplynulo 35 rokov od vraždy legendárneho hudobníka Johna Lennona. Päť krát na neho vypálil v New Yorku šialený fanúšik Mark Chapman, stále je vo väzení.

"Nemôžete byť na verejnosti úplne sám sebou. Tým, že ste známy, musíte si vypestovať istý druh ochrany," povedal John Lennon v poslednom rozhovore v rádiu.

O pár hodín sa prvý raz stretol so svojím vrahom. Keď bol na odchode do nahrávacieho štúdia, Mark Chapman si od neho dal podpísať platňu.

Keď sa krátko pred jedenástou večer Lennon spolu s Yoko Ono vracali, vrah čakal v tieni domu. Na Lennona vypálil päť rán. Prvá skončila v okne. Dve guľky ho zasiahli do pľúc, jedna do ramena a posledná mu preťala aortu.

Vrah Jona Lennona Mark Chapman:

SITA

Zamestnanci domu Chapmanovi vytrhli zbraň z ruky a odhodili ju na ulicu. Vrah si sadol na obrubník a pokojne čakal policajtov. Odpor nekládol ani pri zatýkaní.  Druhé policajné auto bralo do nemocnice postreleného Lennona. Počas cesty bol ešte raz krátko pri vedomí. V nemocnici sa ho pokúšali oživiť. Neúspešne.

Chapmana vedú na políciu:

SITA

Chapman na doživotie

Informácie o motívoch vraždy sa rôznia. Chapmanova manželka povedala, že Lennon Chapmana sklamal, keď vyhlásil, že Beatles sú väčší ako Ježiš. Niektorí psychiatri zas tvrdia, že išlo o schizofréniu.

Marka Chapmana odsúdili na doživotie. Už sedemkrát mu odmietli žiadosť o podmienečné prepustenie.

Lennonovo telo spopolnili. Yoko Ono mu nikdy neurobila oficiálny pohreb. Na jej výzvu sa však 14 septembra zišli milióny fanúšikov po celom svete, aby si ho uctili tichou modlitbou.

Pred domom sa okamžite zišli fanúšikovia, na miesto priniesli množstvo kvetov:

SITA

SITA

Pozrite si priloženú reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie