Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Beatlesácka pieseň Yesterday oslavuje! Skladba má presne 50. rokov
Zdielať na
Hudba

Beatlesácka pieseň Yesterday oslavuje! Skladba má presne 50. rokov

Skladba Yesterday od legendárnej kapely Beatles oslavuje! Má presne 50. rokov a stále patrí medzi jednu z najkrajších piesní všetkých čias. Dokonca sa zapísala i do Guinessovej knihy rekordov.

Kapela Beatles má niekoľko desiatok slávnych piesní. Všetky ale predčila skladba Yesterday, ktorá sa stala megahitom.

Pieseň napísal Paul McCartney, no oficiálne ju vydali ako spoločnú skladbu so zosnulým Johnom Lennonom. Yesterday vznikla pred 50. rokmi na dovolenke v Portugalsku. O mesiac neskôr skladbu kapela nahrala. Vyšla na albume Help.

Viera vo včerajšok

Pieseň hovorí o viere vo včerajšok. Asi aj preto si získala srdcia všetkých. So skladbou sa spája i príbeh, že text k hudbe dlho chýbal. Lennon ju volal Scrambed eggs, čiže omeleta.

Beatles_skupina_čiernobiela foto

ISIFA

Skladba získala v roku 1999 v ankete televízie BBC titul "najlepšia pesnička 20. storočia". Zapísaná je i v Guinessovej knihe rekordov, pretože z nej vzniklo najviac cover verzií. Konkrétne sa hovorí až o troch tisícoch.

Legendárna skladba Yesterday má presne 50. rokov, pozrite si ju:

Strhla svet

Yesterday naspievali také hviezdy ako Ray Charles, Bob Dylan, či v jazzovom podaní sa s ňou pohrala Aretha Franklin, Elvis Presley či Frank Sinatra.

Že je pieseň nesmrteľná dokazuje fakt, že dodnes vznikajú nové verzie.

Neobišli ju ani české či slovenské hviezdy. Hneď rok po jej oficiálnom vydaní ju naspuieval Jaromír Mayer s názvom Včera, neskôr Pavel Novák Slib mi dej. Dokonca aj slovenská speváčka Marcela Laiferová sa ňou dala strhnúť a naspievala Prázdny stôl.

Pieseň Yesteday má tritisíc cover verzií, presvedčte sa:

Súvisiace články

Najčítanejšie