Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Karel Gott (75) ako ho nepoznáte! Bonzli ho šteklivé fotografie
Zdielať na

Karel Gott (75) ako ho nepoznáte! Bonzli ho šteklivé fotografie

Zlatého slávika Karla Gotta bonzol jeho dlhoročný priateľ Stanislav Tereba (76)! Okrem pikošiek, ktoré naňho prezradil, doložil pestrý život speváka aj o pikantné fotografie. Tereba je viac ako päťdesiat rokov dvorným fotografom Karla a o jeho živote vie aj to, čo mnohí ani netušia.

Chudý chlapec s veľkými zubami

Prvú fotografiu Karla Gotta zachytil Tereba ešte v roku 1961. Spevák zrovna oddychoval v pražskej kaviarni Vltava.

"Mal som vtedy urobiť fotografiu do kultúrnej rubriky Večerní Praha," spomína pre Blesk Tereba.

"Išlo o súťaž Hledáme písničku pro všedný den. Vedúci kultúrnej rubriky mi povedal - Stanislav, choď do Revolučnej ulice, do kaviarne Vltava, je tam nejaká spevácka súťaž. Zvečni tam takého chudého a zubatého chalana, ktorý spieva, ako keby ho niekto škrtil. Určite ho neprehliadneš. A keby, tak sa tam spýtaj. Volá sa Karel Gott," dodáva. Fotograf vtedy Karla neprehliadol.

Blesk.cz/Stanislav Tereba

O dva dni priniesol spevákovi až päť jeho fotografií. "Jeho prvé slová boli, ako som to urobil, že tie fotografie sú tak čisté a pekné... Potom otvoril sedmičku frankovky a ťukli sme si najskôr na zdravie, aby mu to dlho a dobre spievalo, potom aby mi to dlho fotografovalo. Do tretice sme si potykali. Mal som dvadsaťtri rokov a štyri mesiace a Karel mal o dva mesiace dvadsaťtri," odtajuje fotograf. Ich priateľstvo vydržalo viac ako päťdesiat rokov.

Intímnosti s fanúšičkou

V apríli 1968 pozval Karla Gotta, Ladislava Štaidla a ďalších známy rakúsky skladateľ a spevák Udo Jürgens do Viedne. "Keď sme prišli do hotela, vyštartovala po Karlovi štíhla svetlovlasá dievčina. V rukách mala kyticu červených karafiátov. Vrhla sa mu okolo krku. Karel ju nestihol odstrčiť," opisuje fotograf. 

"Dievča sa napokon predstavilo a snažilo sa presvedčiť všetkých, že Karel ju pozná. Tvrdila, že ho miluje a že za ním bola už niekoľkokrát v Prahe. Zo srandy sme ju vzali s Láďom a odprevadili do výťahu," dodáva.

"Karel mi do ucha pošepkal: Ja ju poznám, ona je odtiaľto a je tak trochu strelená, nie je normálna. Neviem, kde sa tu zrazu vzala, ale nejakú zábavu by sme s ňou mohli zažiť," spomína Tereba.

"S Láďom sme sa schovali za okenný záves, ktorý bol až po zem. Nenápadne som prestrčil medzi závesmi objektív a čakali sme. O chvíľu vstúpil do spálne aj s dievčinou Karel. Slečna neváhala a okamžite sa začala vyzliekať. Karel ju včas zastavil. Zostala preto oblečená. Pohotovo si ľahla odetá na posteľ s tým, že je unavená. Karel ju vraj chcel prikryť. Dievčina ho ale pohotovo strhla tak, ako bol, na seba. Zdvihol sa z postele, dal si dole sako a vo veste sa pokúsil dievča zdvihnúť z postele. Ona nechcela a len opakovala ´Karel, Karel, ja ťa chcem!´," opisuje fotograf situáciu v Karlovej izbe.

"Karel, keď videl, kam to speje, vykríkol ´Stando, foť!´ Slečna nereagovala, tak to Karel skúsil inak. ´Tak viete čo, slečna, ja si nad vás ľahnem a pán fotograf si nás vyfotí. Je tu za záclonou.´ Dievča na to nereagovalo, dokonca povedala, že nech si pokojne fotografujem, že aspoň bude mať pamiatku na to, ako sa milovala s Karlom Gottom," dorozprával Tereba.

Blesk.cz/Stanislav Tereba

Žiak s profesorom

V roku 1962 sa Terebovi podarilo zvečniť božského Káju spolu s profesorom spevu na pražskom konzervatóriu.

"Pán profesor nemal výhrady. Najskôr postavil Karla oproti sebe a vzájomne sa chytili v páse. Mali si navzájom cítiť bránice. Potom začal spievať profesor a o chvíľu sa pridal i Karel. Bolo to také trošku zvláštne cvičenie správneho dýchania pri speve," opisuje ten nevšedný deň fotograf. Priznal, že po skúške sa Karel tak tešil, až si od radosti vyskočil.

Blesk.cz/Stanislav Tereba

Zlatý slávik č. 1

Prišiel rok 1963. Karel Gott získal svojho vôbec prvého slávika. A hneď zlatého. Prebral si ho od šéfredaktora Mladého Světa Ctibora Čítka. Asistoval mu Vladimír Dvořák. Karel si cenu prevzal v športovej hale Sparty v Prahe.

Blesk.cz/Stanislav Tereba

Božský Kájo v kúpeľni

 V apríli 1968 si trúfalý Tereba dovolil zvečniť majstra v kúpeľni. Rovno počas rannej toalety. 

"Vo viedenskom hoteli som za ním prišiel a povedal som mu, že jeho poslucháčky si zaslúžia vidieť ho ako bežného človeka. Teda aj pri rannej hygiene v kúpeľni," spomína na úsmevný moment fotograf.

Blesk.cz/Stanislav Tereba

Zo speváka pacient

O rok neskôr skolili majstra zdravotné problémy. Lekári mali podozrenie na žltačku. Priatelia ho ale neopustili. Do nemocnice za ním prišli Láďa Štaidl a novinár Karel Bucek.

"Držal som si odstup. Človek nikdy nevie... Kolega Bucek ma ale odfotil spolu s Karlom a Láďom. Našťastie, Karel žltačku nemal!," opisuje fotograf.

Blesk.cz/Stanislav Tereba

Dobyl Zimný palác v Rusku

V roku 1974 vznikla pamätná fotografia z Trojského zámku. Dlho bola v archíve, kým uzrela svetlo sveta.

"Mnohým to pripadalo ako symbolika dobytia Zimného paláca boľševikmi v roku 1917. Vydať fotografiu s takýmto inotajom nikto nechcel," ozrejmuje fotograf.

Svet ju prvýkrát vzhliadol až v roku 2000, kedy vyšla Gottovi veľká a výpravná publikácia. Sám spevák si ju vybral na titulku.

Blesk.cz/Stanislav Tereba

Autonehoda

V roku 1976 mal spevák nehodu na svojom aute Alfa Romeo. Patrične mu poďakoval. "Poďakovanie Alfa Romeo. Jej pevná konštrukcia a kvalitné plechy zachránili Karlovi pri nehode na ceste do Karlových Varov život. Karel sa k vozidlu postavil, jednou rukou sa opieral o palicu a druhou pobúchal Alfu po streche. ´Dievča, ďakujem ti! Ak by si to nebola ty, asi by to dopadlo oveľa horšie, ak nie najhoršie´," spomína fotograf.

Blesk.cz/Stanislav Tereba

Stanislav Tereba (76)

Tridsať rokov fotografoval pre české noviny Večerní Praha. Od roku 2003 prispieval i do ďalších periodík. Väčšinou zvečňoval športové udalosti.

V roku 1958 si vyslúžil ocenenie World Press Photo za snímku futbalového brankára Miroslava Čtvrtníčka. 

Dokumentoval i udalosti Pražskej jari a okupáciu v roku 1968. V roku 1961 prvýkrát zvečnil božského Káju a odvtedy sú priateľmi dodnes. 

O Zlatom slávikovi vyšla i kniha s názvom Karel Gott - Legenda, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie