Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Karel Gott (74) emigroval! Sledovala ho tajná polícia
Zdielať na

Karel Gott (74) emigroval! Sledovala ho tajná polícia

Zdroj: SITA

Svetlo sveta uzreli ukážky zo zložky východonemeckej tajnej polície o spevákovi Karlovi Gottovi. Predovšetkým sa týkajú Gottovej krátkej emigrácie v roku 1971, píše nemecký denník Bild.

Na dokumetoch je zrejmé, že špičky Stasi intenzívne spolupracovali s ŠtB. Obe vtedajšie komunistické krajiny si predávali informácie.

V prvom riadku spisu "Útek v roku 1971" stojí "od 1. júla 1971 sa Karel Gott bez dovolenia zdržiava v zahraničí". Jeho turné v Nemecku pritom skončilo 30. júna a tým dňom mu vypršali aj víza. Následne sa mal vrátiť do Prahy, ale zostal na Západe, píše nemecký Bild

Vypočúvali aj matku

Zložka Stasi mapuje, ako sa vtedajšie komunistické vedenie snažilo prehovoriť Gotta, aby sa vrátil do Českej republiky. 3. augusta 1971 prehľadali dokonca jeho dom a zabavili mu všetky nahrávky a platne.

Nasledujúci deň polícia predvolala spevákovu matku na políciu a tá vypovedala, že jej syn žije v hoteli v Mníchove. Na políciu sa dostavil aj organizátor koncertov Jiří Szántó, ktorý priznal, že "nevie nič o únikových plánoch Karla Gotta".

Gott chcel v Nemecku zostať, pretože sa mu darilo a vypredával veľké športové haly. Na druhej strane ale nechcel emigrovať a zavrieť si tak dvere do domoviny. "10. augusta prišiel do Hamburgu a odtiaľ zavolal svojmu otcovi. Obsah je neznámy," stojí v spise.

Husák zasiahol

Nakoniec zasiahol vtedajší prezident Gustáv Husák, ktorý Gottovi zaručil, že pokiaľ sa vráti, nebude perzekuovaný a bude môcť vystupovať ako doma, tak cestovať do zahraničia. Spevák sa rozhodol uveriť a vrátiť sa.

Po spevákovom návrate do vlasti sa jeho emigrácia interpretuje ako len nedorozumenie. Zložku viedli až do roku 1989.  

Súvisiace články

Najčítanejšie