Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Gottov (75) zlatý hlas z Prahy znie už 50 rokov do celého sveta
Zdielať na

Gottov (75) zlatý hlas z Prahy znie už 50 rokov do celého sveta

Zdroj: ISIFA

Už polstoročie vypredáva koncertné haly nielen v Čechách, Nemecku či Rusku a jeho meno poznajú snáď vo všetkých kútoch sveta. Karel Gott už nie je len najpopulárnejším českým spevákom všetkých dôb a žánrov, mnohí o ňom hovoria ako o fenoméne českej a nemeckej pop music.

Prečo je Gott 50 rokov pre veľké publikum stále "božským Kájou"? Len výnimočným talentom to nie je. Napríklad podľa jeho kamarátky, speváčky Yvonne Přenosilovej, je Gott tak populárny vďaka neuveriteľnej pokore k publiku a tvrdému prístupu k sebe samému.

Perfekcionista

Aj ostatní jeho známi sa zhodujú, že Gott je profesionál a perfekcionista, ktorý sa vraj pripravuje rovnako zodpovedne na koncert v hale ako na koncert v domove dôchodcov.

"My muzikanti sme po každom koncerte, či to bolo v Hamburgu alebo v Moskve, už boli v krčme dávno opití, a on ešte hovoril s poslednou pani, ktorej sa podpisoval do pamätníku," spomínal na štvrťstoročnú spoluprácu s Gottom hudobník Ladislav Štaidl. Sám Gott k svojej popularite mimo iného povedal: "Som posol dobrých správ, nie spevák, ktorý si dáva veľmi záležať na nejakých hlbokých a všekritizujúcich textoch."

Zmysel pre humor

Mnohí oceňujú tiež Gottov zmysel pre humor a sebairóniu, s ktorou sa nakoniec vysporiadal aj s kauzou "zombie". Tohto označenia sa mu dostalo v januári 2000 v novinovom článku kvôli chystanému vystúpení na výstave Expo 2000 v Hannoveri.

Gott najprv reagoval urazene a účasť odmietol, nakoniec ale, aj kvôli kampani nemeckých fanúšikov, na Expe vystúpil a opäť žal úspech. A po štyroch rokoch v texte Michala Horáčka spieval: "Pochovali ma stokrát a ja som stokrát vstal. A ak bude čo spievať, tak budem spievať ďalej."

Elektromontér

Karel Gott sa narodil 14. júla 1939 v Plzni, v roku 1945 sa s rodičmi presťahoval do Prahy. Potom, čo nebol v roku 1954 prijatý na pražskú UMPRUM, vyučil sa za elektromontéra v ČKD v Prahe-Vysočanoch, kde potom tri roky pracoval. Už od roku 1958 spieval v pražských kaviarňach Reduta či Vltava, kde vystupoval s orchestrom Karla Krautgartnera. V roku 1960 bol prijatý na Štátne konzervatórium v Prahe, kde vyštudoval operný spev.

Divadlo Semafor

V roku 1963 nastúpil do divadla Semafor, kde pôsobil dva roky a kde pre neho Jiří Suchý a Jiří Šlitr napísali aj dva jeho prvé hity Oči snehem zaváté a Zdvořilý Woody. V roku 1965 založil s bratmi Jiřím a Ladislavom Štaidlovými divadlo Apollo, s ktorým účinkoval v Montrealu na Expe'67.

Miľníkom v jeho kariére bolo v roku 1967 šesťmesačné angažmá v hoteli New Frontier v Las Vegas. V USA potom spieval ešte mnohokrát, vrcholom boli dva koncerty v newyorské Carnegie Hall (2000 a 2005).

Sinatra Východu

Značnú časť kariéry strávil Gott v Nemecku, teda ešte západnom, kde v roku 1967, kedy o ňom tamojšia tlač písala ako o "Sinatrovi Východu", podpísal zmluvu s firmou Polydor, u ktorej v roku 1997 získal celoživotnú zmluvu. V roku 1968 reprezentoval Rakúsko na Veľkej cene Eurovízie v Londýne. V koncertovaní v zahraničí vtedy režim Gottovi nebránil - ako sám Gott povedal, pre štátne konto zarábal cenné devízie. Aj napriek tomu uvažoval o emigrácii, už si krátko vyskúšal - v roku 1968 a o tri roky neskôr.

Okrem spevu je Gottovou láskou maľovanie. Prvú samostatnú výstavu mal v roku 1992 v Prahe, potom vystavoval napríklad v Berlíne, Kolíne nad Rýnom, Bratislave či Moskve.

Súvisiace články

Najčítanejšie