Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Pre herca Bána je divadlo manželkou a film milenka
Zdielať na

Pre herca Bána je divadlo manželkou a film milenka

Ani sa za tie roky veľmi nezmenil. Zostarol, no stále má v očiach ten nevinný otíkovský výraz. Maďarský herec János Bán sa so svojim filmovým partnerom Mariánom Labudom stretol v Trenčianskych Tepliciach po štrnástich rokoch a na Most slávy pripevnil tabuľku so svojim menom.

Maďarský herec János Bán, na Slovensku známy predovšetkým ako Otík z filmu Vesničko má středisková (1985), si na Art Filme Festu prevzal ocenenie Hercova misia. Mosadznú tabuľku pripevnil slávnostne vo Festivalovom parku v Trenčianskych Tepliciach.

Na tlačovej konferencii si pri tejto príležitosti zaspomínal na kultový film, v ktorom si zahral po boku slovenského herca Mariána Labudu. „Bola to veľmi seriózna práca. Na túto rolu som sa pripravoval viac ako rok v mnohých sociálnych inštitúciách a nemocniciach. Robil som taký prieskum, naberal som skúsenosti. Menzel mal pravdu, keď povedal, že som s tou prípravou mohol aj liečiť,“ povedal Bán. „Osobnosť Otíka je veľmi vzdialená mojej osobnosti, a to nielen mentálne,“ dodal herec.

"Divadlo je moja manželka, film milenka"

55-ročný rodák z Győru sa okrem filmu intenzívne venuje aj divadlu, v rokoch 1975 až 1979 študoval na Vysokej škole dramatických umení v Budapešti, o niekoľko rokov nato ho prijali do budapeštianskeho divadla Józsefa Katonu. Sám sa prikláňa práve k divadelnému umeniu, berie ho vážnejšie. „Divadlo je moja manželka, film milenka,“ charakterizoval svoj vzťah k obom typom umenia umelec, ktorý od februára pôsobí aj ako pedagóg na Divadelnejafilmovej vysokej škole v Budapešti.

Otík - Vesničko má středisková

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie