Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Kusturica: Film o Maradonovi som natočil pre peniaze
Zdielať na

Kusturica: Film o Maradonovi som natočil pre peniaze

Srbský režisér Emir Kusturica je mnohými obdivovaný a zároveň tiež zatracovaný pre jeho názory na politiku a spoločnosť, ktoré premieta aj do svojich filmov. Zatiaľ posledným dielom zo sekcie jeho dokumentárnych filmov je snímka o bývalom argentínskom futbalistovi Diegovi Maradonovi z roku 2008 s názvom "Maradona podľa Kusturicu".

Režisér, ktorý je ostrým odporcom globalizácie vo filme a hollywoodskeho štýlu produkovania snímok pre zisk, na tlačovej konferencii v Trenčianskych Tepliciach prezradil, že film o Maradonovi chcel robiť primárne pre peniaze. „Celý život bojujem proti tomu, aby som robil filmy, ktoré sú moderné. Ja im neverím. Toho Maradonu som začal robiť, lebo som nemal peniaze,“ povedal Kusturica. Pozrite si ukážku z dokumentu, v ktorom si fenomenálny Diego aj zaspieval.

Dôvodom nedostatku financií bola dedina Drvengrad, ktorú Kusturica postavil pri príležitosti nakrúcania filmu Život je zázrak (2004). Odvtedy v nej žije, pôsobí, dokonca tam organizuje vlastný filmový festival, ktorý má byť protipólom hollywoodskej produkcie a dáva šancu mladým filmárom.

"Všetko to prichádzalo naozaj ako niečo, čo nemalo ideologický pôvod,“ povedal o dokumente, ktorý mal filmárovi zarobiť peniaze na ďalší rozvoj ním vytvorenej dediny. „Keď však už na filme začnem robiť, tak sa vždy vrátim k tomu subjektívnemu pohľadu na politiku, bojujem za slobodu tak, aby to bolo vidieť,“ vysvetlil. „Ten film o Maradonovi bol taký emotívny, ako aj sám Maradona je," uzavrel.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie