Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Art Film Fest v plnom prúde. Navštívili nás svetové osobnosti
Zdielať na

Art Film Fest v plnom prúde. Navštívili nás svetové osobnosti

Devätnásty ročník Art Film Festu je naozaj výnimočný, pretože do festivalových kín prinesie 194 snímok z 53 krajín sveta. Úspešne odštartoval 17. júna a potrvá celý nasledujúci týždeň. Už teraz stihol prekonať rekord návštevnosti z minulého ročníka. Celková návštevnosť je o päť tisíc divákov viac ako minulý rok.

Budúci týždeň bude jednoznačne patriť Trenčianskym Tepliciam a Trenčíne. Koná sa tam devätnásty ročník Art Film Festu, ktorý prinesie najnovšie a najoceňovanejšie snímky zo slávnych festivalov v Cannes, Berlíne či Benátkach. Dozvieme sa tiež o novinkách slovenskej tvorby a ázijskej filmovej „kuchyne“

Na otvárací ceremoniál prišlo viacero známych osobností filmového sveta. Nechýbal ani minister kultúry Daniel Krajcer. V rámci slávnostného otvorenia sa udelili aj prvé tri ocenenia.

Prvé ocenenie Hercova misia získal český herec Zdeňek Svěrák. Kvôli divadelným povinnostiam si ju nemohol prísť na otvárací ceremoniál prevziať osobne. Preto mu bude udelená v nedeľu v poobedňajších hodinách. 

Hercovu misiu si odniesol aj maďarský herec János Bán, známy ako Otík Rákosník zo snímky Vesničko má středisková (1985). Mnohých v sále príjemne prekvapil ďakovnou rečou, ktorú si pripravil v slovenčine.

Tretím oceneným sa stal srbský režisér Emir Kusturica, ktorý získal cenu Zlatá kamera. Kusturica je tiež dvojnásobným držiteľom Zlatej palmy z Cannes, a to za snímky Underground (1995) a Otec na služobnej ceste (2004). 

Kusturica v sobotu osobne uviedol jeden zo svojich najslávnejších filmov - Dom obesenca (1989). V Cannes zaň získal cenu za réžiu. Napriek tomu, že má na svojom konte viacero prestížnych ocení s filmami ani s ďaleka nekončí. Prezradil, že sa chystá natočiť biografiu o prostitútke. Podľa jeho slov pôjde o paralelu medzi osudom dievčaťa a hrôzami vojny v bývalej Juhoslávii. S biografiou plánuje začať najskôr o tri roky. Pred tým chce stihnúť ešte ďalšie dva filmové projekty. Film, ktorý sa bude nakrúcať v Kanade bude o dvoch kriminálnikoch, ktorí sa dostanú do lesa. Presne v ňom sa bude dráma odohrávať. Vraj to bude absurdný príbeh o súčasnom živote. Okrem toho má v pláne aj scenár k snímke o generálovi mexickej revolúcie Panchovi Villovi. 

 

festival Cannes

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie