Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Priznanie na ArtFilme. Svěrák mal byť nahý SS-ák...
Zdielať na

Priznanie na ArtFilme. Svěrák mal byť nahý SS-ák...

Dostal naozaj zaujímavú ponuku. Český scenárista, herec a režisér Zdeněk Svěrák na ArtFilme v Trenčianskych Tepliciach prezradil, že mal hrať v Mexiku...

Na festivale si prevzal cenu Hercova misia. No a nedávno ho oslovili producenti z Nového Mexika. „Či by som nechcel hrať v americkom filme sedemdesiatročného SS-áka, ktorý je bezzubý a väčšinu záberov je nahý,“ prezradil 75-ročný rodák z Prahy. Hereckú ponuku na stvárnenie člena nacistickej organizácie hneď odmietol.

Ponuky zo zámoria sa mu začali kopiť ešte pred tým, ako snímka jeho syna Jana Svěráka Kolja (1996), ku ktorej napísal scenár a aj si v nej zahral, získala Oscara aj Zlatý glóbus. Americký prístup k filmu mu však nevyhovoval. Otvorene priznal, že to viedlo k jeho neúspechu.

„Snažil som sa napísať americký film. Mal to byť príbeh z hôr a ja som si chcel tie hory a miesta, o ktorých mám písať, najprv pozrieť. Povedali mi, že najskôr to mám napísať, a potom mi zaplatia cestu do hôr. Povedal som si, že tu asi vládne niečo iné, ako ideológia,“ uviedol Svěrák.

Dvere do Hollywoodu sa v druhej polovici deväťdesiatych rokov otvorili aj jeho synovi, najmä po získaní prestížnych filmových cien. Ako prezradil jeho otec, okrem iného dostal Jan Svěrák ponuku nakrútiť Pravidlá muštárne. Odmietol ju. Drámy sa chopil Švéd Lasse Hallström, ktorého za réžiu nominovali na Oscara. 

moviemania.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie