Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Scéna, kulisy, hra s realitou. Takto sa vyrába televízny seriál
Zdielať na

Scéna, kulisy, hra s realitou. Takto sa vyrába televízny seriál

Natáčanie seriálov či filmov dá poriadne zabrať. Pohybuje sa tam veľa dôležitých ľudí, ktorí sa starajú o rekvizity, make-up, kostýmy a kulisy... Avšak nie je všetko také, ako sa na prvý pohľad zdá.

Aby bola zábava, rozhodli sme sa vám ukázať drobné podfuky, použité v našich seriáloch. Niektoré ste už určite odhalili aj sami, iné ste ale nemali šancu prekuknúť, ani keby ste boli detektív Oriešok.

Zvonček, ktorý nezvoní

Počas ostrej, musí byť na pľaci absolútne ticho. Iba herci môžu hovoriť! Ostatné zvuky sa do jednotlivých scén pridávajú až v postprodukcii. V paneláku majú zázračné zvončeky. Keď sa nakrúca, nezvonia.

Rovnaký princíp platí aj pri zvoniacich telefónoch. V tých, ktoré sa používajú na pľaci, nie sú ani len SIM karty.

Namiesto rumu len čaj

Nakrúcanie seriálu nie je jednoduché. Treba sa zladiť so scenárom a pracovať s takým počtom ľudí si vyžaduje istú dávku trpezlivosti a kreativity. A tak nečudo, že tvorcovia musia divákov občas trošičku oklamať.

Po pravde, deje sa to v každom jednom seriáli. Plniť predstavy scenáristov nie je ľahké, a tak sa výrobné štáby musia popasovať s rôznymi úlohami. Napríklad namiesto rumíku pije pán Blichár vylúhovaný čajík.

Výhľad z okien klame

Seriály Panelák a Hoď svišťom sa nakrúcajú v špeciálne upravených ateliéroch. Architekti a rekvizitári tu na malej ploche dokázali postaviť celé budovy. Aj penzión Me&You stojí na bratislavskej Kolibe.

Za oknami bytov zo seriálu Panelák vidieť sídlisko, v penzióne sa za záclonami týčia vždyzelené smreky a končiare štítov. Nenechajte sa oklamať, ide len o vernú kópiu. Na oknách sú nalepené tapety.

Dverami neprejdete nikam

Falošné, nikam nevedúce sú zväčša aj dvere, chodby a schodiská. Interiérové dekorácie a samotné kusy nábytku častokrát slúžia iba na predelenie priestoru, no nemajú žiadny účel.

noviny.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie