Jasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Bartoška po ukončení filmového festivalu šokuje: Bolo to strašné, nepodaril sa!
Zdielať na

Bartoška po ukončení filmového festivalu šokuje: Bolo to strašné, nepodaril sa!

Archívna reportáž

Zvláštny spôsob humoru zvolil prezident Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch, Jiří Bartoška (76), keď ho na záver zhodnotil veľmi drsnými slovami. Hostia a diváci by s ním ale iste nesúhlasili. Hneď na začiatku do Varov zavítal aj hviezdny herec Russel Crowe, neskôr dorazili aj Ewan McGregor, Alicia Vikander či Robin Wright. O množstve domácich herečiek a hercov ani nehovoriac. O premietané filmy bol veľký záujem a hostia festivalu mali postarané aj o sprievodné akcie, ako vždy.

​Napriek jeho dlhodobejšej hospitalizácii v pražskej nemocnici sa Jiří Bartoška ukázal na otváracom spoločenskom večeri medzinárodného festivalu, aby ako jeho prezident odovzdal ocenenie Russelovi Croweovi. Ten si prevzal Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii a na záver večera vystúpil aj na koncerte svojej kapely Indoor Garden Party. Bartoškovi vystrúhal poklonu za organizáciu festivalu, kde všetko podľa jeho názoru, na rozdiel od iných festivalov, perfektne funguje. Vary si užil aj s rodinou už pár dní pred otvorením festivalu. 

Tento rok sa vo Varoch konal už jeho 57. ročník, už skoro tridsať rokov mu šéfuje charizmatický herec Jiří Bartoška. Ten festival na jeho konci zhodnotil pre super.cz nečakanými slovami: "Bol strašný, nepodaril sa, dúfajme, že budúci rok to bude lepšie." Výraz tváre ale nasvedčoval tomu, že ho skutočne nemožno brať vážne a išlo o jeden z jeho typických žartíkov. Vzápätí sa už pustil do hodnotenia tohto ročníka vážnejšie: "Som nadšený z toho, že sme tu, ako to dopadlo, tí nadšení ľudia, filmy prebehli všetky, počasie až na jeden deň nám vyšlo." Na žiaden vážnejší problém si nespomenul.

Takáto bola atmosféra v Karlových Varoch v závere filmového festivalu: 

O sebe a jeho zdravotnom stave sa pritom nezmienil. Ešte v deň otvorenia festivalu mal byť na infúziách, a tak ho na červenom koberci po boku jeho manželky zastúpil ich syn. Večer už vyzeral v poriadku a v ďalších dňoch už nechýbal na žiadnom významnejšom podujatí festivalu. Vždy bol pritom v dobrej nálade. Na záverečnom ceremoniále odovzdal českej herečka Daniele Kolářovej Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary za prínos českej kinematografii a ďalšiu americkej herečke Robin Wright. Festival ukončil pozvánkou na jeho 58. ročník, ktorý sa uskutoční od 28. júna do 6. júla 2024. "Budúci rok to bude 30 rokov, čo bol náš tím poverený, aby sme priviedli festival k životu. Mám pocit, že sa nám to darí," skonštatoval spokojne Bartoška, ktorému azda treba už len udržať si zdravie.

Jiří Bartoška sa s hosťami a návštevníkmi filmového festivalu rozlúčil po svojom:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Karlovy Vary IFF (@kviff)

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie