Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Strach o Jiřinu Bohdalovú! Postihla ju pľúcna embólia!
Zdielať na

Strach o Jiřinu Bohdalovú! Postihla ju pľúcna embólia!

Archívna reportáž

Priaznivci legendárnej herečky Jiřiny Bohdalovej (92) zostali nemilo prekvapení, keď vyšlo začiatkom roka najavo, že po tom, čo v decembri náhle zrušila všetky dohodnuté predstavenia, nebude vystupovať ani celú nadchádzajú sezónu. Pritom všetci donedávna obdivovali jej elán a humor, aj deväťdesiatku oslavovala celý rok, a aj potom sa zúčastňovala mnohých spoločenských udalostí a osláv jej známych a priateľov. To, čo sa skutočne dialo so zdravím životaschopnej herečky v decembri a pokračovalo v januári, vyšlo najavo až teraz.

​Pre podaktorých ľudí je príznačné, že sa zrejme zo závisti neštítia ohovárať druhých, ako sa to stalo neraz aj Jiřine Bohdalovej. Po tom, čo v decembri náhle zrušila svoju účasť na dvoch predstaveniach v Ostrave, sa do nej obul ich miestny producent. Veľmi sa kvôli tomu rozčúlil a poslal do pár redakcii e-mail s veľmi nevyberanými slovami na adresu legendy, keď neveril, že mu zdravotný problém. Ukázalo sa, že jej veľmi krivdil, herečka musela byť skutočne hospitalizovaná v nemocnici, hovorilo sa o chrípke a prasknutom stavci. V januári musela byť hospitalizovaná opäť. Až v apríli v Show Jana Krause priznala, že sa takmer lúčila so životom a ďakovala jej ošetrujúcemu lekárovi.

Primár kardiológie Petr Neužil neskôr priznal o niečo konkrétnejšie, čo sa vtedy dialo s Bohdalovou, píše portál Blesk.cz"Bola veľmi ťažko chorá. Začiatkom roku 2023 boli dva týždne, keď sme o ňu bojovali, prešla určitým peklom. Podarilo sa nám ju dostať z kritického stavu. Dva týždne bojovala o život," prezradil desivú správu v relácii Showtime. Ale až pred pár dňami povedal jasne o čo išlo: "Jiřinka prežila pľúcnu embóliu." Spúšťacím mechanizmom mala byť chrbtica. "Trpela bolesťou, nemohla sa hýbať, nemala kondíciu. A to, žiaľ, viedlo k pľúcnej embólii," ozrejmil jej neľahkú situáciu skúsený kardiológ. "Som Petrovi strašne vďačná," nezabudla pred hosťami podujatia  povedať Jiřina Bohdalová. 

Kardiológ Petr Neužil sa staral o zdravie Jiřiny Bohdalovej, ale aj Neckářa či Ivy Janžurovej:

Ale problémom s bolesťou sa nevyhla herečka aj nedávno, keď bola doma sama a spadla z postele, pričom si narazila obe kolená. Našťastie, nedošlo k zlomenine, ktovie, kedy by sa dočkala pomoci, keď by ležala nevládna na zemi. A ďalšie ležanie v posteli by jej mohlo opäť spôsobiť embóliu. Ikonická česká herečka má ale problémy s pľúcami už roky. Zrejme jej k tomu dopomohlo vášnivé fajčenie cigariet, čoho sa je ale podarilo už dávnejšie zbaviť. "Zdravie je to najcennejšie, čo máme," uvedomila si Jiřina, keď začala pociťovať typické príznaky emfyzému pľúc, ako je dýchavičnosť, ktorá sa spočiatku prejavuje len pri námahe. S postupom času a zhoršovaním ochorenia sa objavuje už aj pri bežných činnostiach. No embólia je už skutočne priame ohrozenie života a je skvelé, že organizmus Jiřinky, napriek vysokému veku, dokázal zabojovať a azda ešte bude robiť radosť aj jej fanúšikom.

Jiřinka bola známa svojou energickosťou a elánom, avšak zdravie ju v poslednom čase zradilo: 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Jirina Bohdalova (@bohdalkajirinka)

Súvisiace články

Najčítanejšie