Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kuchařovej charitatívny projekt pre seniorov: Ide im len polovica z vyzbieraných miliónov!
Zdielať na

Kuchařovej charitatívny projekt pre seniorov: Ide im len polovica z vyzbieraných miliónov!

Archívna reportáž

Po mediálnom škandále v súvislosti s dokumentmi Táni Kuchařovej (35) k cirkevnej anulácie sobáša s Ondřejom Brzobohatým (40) a jeho priznaniu sa k záľube v drag queen, si na býalú Miss World viac posvietili médiá. Do oka im padla aj jej nadácia Krása pomoci, určená na pomoc seniorom. Získala za ňu zopár ocenení doma aj v zahraničí. To, že chce pomáhať slabším si iste zaslúži uznanie, ale tŕňom v oku sú náklady spojené s prevádzkou nadácie, iba 49 percent získaných získaných finančných prostriedkov ide priamo pre seniorov. Zvyšok je určený na prevádzku, PR a podporu darcov.

​Mnoho celebritných osobností sa zviditeľňuje založením svojej nadácie určenej na pomoc slabším, či na výskum liečby chorôb a podobne. Už ako dvadsaťročná po tom, čo sa stala Miss World, napadla takáto myšlienka aj Táni Kuchařovej. Za cieľovú skupinu jej nadácie s názvom Krása pomoci si vybrala seniorov a pätnásť rokov sa im snaží pomáhať v dôstojnejšom prežití jeseni života. Ako si ale všimli v eXtra.cz, značná časť z vybraných peňazí sa k nim nedostane. Kuchařová sa vyjadriť nechcela, odvolala sa na riaditeľku riaditeľku Soňu H. Morawitzovú.   

Tá pripúšťa, že sa ľuďom, ktorí nepoznajú pomery v tejto oblasti, môžu zdať náklady nadácie vysoké, ale nie je to tak a poskytla aj zdôvodnenie. "Aby sme mohli získavať prostriedky na priamu charitatívnu činnosť, neobídeme sa bez toho, aby sme mali niekoho na spravovanie fundraisingu (získavanie peňazí – pozn. red.) a PR. Keby sme nešírili informácie o našich projektoch, darcovia ani klienti sa o nich nedozvedia a nemôžeme tak pomáhať seniorom," uviedla pre eXtra.cz "Myslím, že sme v porovnaní s obdobnými organizáciami stále v norme. Náklady na priamu charitatívnu činnosť u nás stále prevyšujú náklady na prevádzku," dodala na obhajobu nákladov nadácie.

Taťána už dlhé roky navštevuje seniorov v zariadeniach pre dôchodcov či na charitatívnych podujatiach: 

Po preskúmaní poslednej dostupnej výročnej správy nadácie za rok 2021 vyplynulo, že celkový rozpočet nadácie bol vo výške 9 miliónov 57 tisíc Kč a náklady na správu boli vo výške 1 milión 980 tisíc Kč.  Z celkových výdajov je to 55 percent. Priamo seniorom šlo iba 49 procent. Nadácia nákladové kritérium dodržala, ako konštatovala audítorka. "Podľa statusu nadácie celkové ročné náklady súvisiace so správou nadácie nesmú prevýšiť 30 % z celkového rozpočtu nadácie, ktorý tvoria všetky jej príjmy v danom roku," stojí v dokumente. "Potrebujeme kanceláriu, kde je teplo a svetlo, kde môžeme telefonovať a tlačiť, kde sa stretávame a plánujeme stratégiu, aby naša práca mala systém a bola profesionálna, odkiaľ posielame poštu a pod. Máme tiež asistentku, ktorá nám pomáha s administrativnym chodom nadácie," vysvetľuje riaditeľka a dodáva, že niečo stojí aj osveta, edukácia, komunikácia či získavanie nových partnerov a darcov. Nepochybne je na jej slovách dosť pravdy, no keďže je aktuálne Kuchařová v nemilosti, dalo sa čakať, že bude pod prísnou kontrolou.

Táňa sa rozhodla využiť svoj vplyv a slávne meno na pomoc seniorom: 

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie