Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Krutá správa pre seriálovú Brendu! Jej rakovina v poslednom štádiu sa rozšírila!
Zdielať na

Krutá správa pre seriálovú Brendu! Jej rakovina v poslednom štádiu sa rozšírila!

Archívne video

Aj v pokročilom štádiu zhubnej rakoviny sa Shannen Doherty (52) života nevzdáva a statočne s ňou bojuje. A to napriek tomu, že sa už v januári dozvedela, že jej už metastázy zasiahli mozog. Zaťala zuby a pustila sa do ďalšej liečby. Tentokrát však o zistení lekárov mlčala, metastázy priznala až teraz. Niet pochýb, že sa s tým musela sama vyrovnávať. Metastázovanie do mozgu sa pritom vystytuje medzi pacientkami s rakovinou prsníka len veľmi zriedkavo.

​Statočná seriálová Brenda z Beverly Hills 902 10, herečka Shannen Doherty, už vyše dvoch rokov otvorene zdieľa s jej dvomi miliónmi sledovateľmi všetko, čo sa týka liečby rakoviny v terminálnom štádiu. Lekári jej nedávali veľa rokov života, ona však verila, že im dokáže, ako sa v jej prípade mýlili. Žiaľ, v januári ju musela riadne zasiahnuť správa, že metastázy sa rozšírili až do mozgu, čo sa stáva ani nie u pätnásť percent žien postihnutých rakovinou prsníka. Až teraz sa na Instagrame v komentári k fotkám z vyšetrenia na CT  úprimne priznala: "Takto môže vyzerať rakovina"

Prvé kolo radiačnej terapie po výsledkoch z CT vyšetrenia z 5. januára a zistení mozgových metastáz, musela podstúpiť už od 12. januára. "Môj strach je evidentný. Som extrémny klaustrofobik a v mojom živote sa toho odohralo naozaj veľa. Mám šťastie na skvelých doktorov a tiež úžasné vybavenie kliniky. Ale ten strach… Ten zmätok… To načasovanie toho všetkého..," hovorila o svojich pocitoch a bolo vidieť, že v zdieľanom videu plákala od strachu, keď mala hlavu zabalenú v špeciálnej maske. Ukázala aj proces jej výroby, masku mala nosiť počas ožarovania mozgu. Onkológovia pred začiatkom liečby upravia veľkosť termoplastickej masky na tvár pacienta, aby počas ožarovania udržali túto oblasť tela v pokoji. 

Shannen nechala verejnosť nahliadnuť na liečbu, ktorú nedávno podstúpila. Pohľad na ňu je srdcervúci:

Radiačná terapia, ktorú absolvovala Doherty, je jednou z najbežnejších foriem liečby rakoviny. Narúša hematoencefalickú bariéru, sieť krvných ciev a tkaniva, ktorá slúži ako ochranná vrstva lemujúca vnútro mozgu a chráni mozog pred toxickými látkami.  Aj keď je to zlatý štandard na liečbu viacerých mozgových metastáz, môže zvyčajne predĺžiť život len ​​asi o šesť mesiacov. Shannen je však veľká bojovníčka a iste sa len tak nevzdá ani teraz. A to ani potom, čo zažila v apríli ďalšiu ranu - rozchod s manželom. Donedávna si pritom veľmi pochvaľovala, že ju podporuje aj jej manžel Kurt Iswarienko. Žiaľ, ako sa to často stáva, azda už nezvládol ten psychický nápor a neistotu v súvislosti s chorobou Shannen, a zbabelo zdupkal. Dokonca sa hovorilo aj o milenke. "Jediní ľudia, ktorí si zaslúžia byť vo vašom živote sú tí, ktorí sa k vám správajú s láskou, vľúdnosťou a úplným rešpektom," napísala so zjavnou trpkosťou herečka. No teraz sa skutočne musí sústrediť na ten najťažší boj - každý mesiac, týždeň i deň života sú pre ňu darom.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie