Oblačno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Česká Miss vydesila priznaním! Ťažké popôrodné depresie, synček do babyboxu!
Zdielať na

Česká Miss vydesila priznaním! Ťažké popôrodné depresie, synček do babyboxu!

Zdroj: instagram/LK

Jednou z českých Miss sa pred desiatimi rokmi stala aj Lucie Holíková, za slobodna Kovandová (29). Preslávila sa neskôr nocou strávenou v byte u Jaromíra Jágra (51), ale vraj jej len poskytol na prespanie po oslave hokejovej reprezentácie jeden z jeho pražských bytov. Pri hokejistovi však zostala, keď sa pred dvomi rokmi vydala za brnenského hokejového útočníka Petra Holíka (31). Krátko predtým si založili rodinu. V januári 2021 sa im narodil syn Tomáš, ale prvý rok materstvo Lucie psychicky veľmi nezvládala, ako sa priznala v relácii Mámy sobě. Dokonca jej raz mala prebehnúť hlavou myšlienka, že dá synčeka do babyboxu.

Lucie sa na bábo veľmi tešila, všetko bolo pripravené, dokonalé, no potom... Okúsila, čo je to "baby blues", teda popôrodná depresia, s ktorou má nejedna žena skúsenosť. Plačúci synček ju privádzal do zúfalstva po celý prvý rok jeho života. "V pôrodnici to bolo všetko v pohode, to som si užívala, ale keď sme prišli domov a manžel musel odísť na zápasy, tak som začala v sebe cítiť úzkosť, nedokázala som jesť. A vždy, keď mi povedal, že ide na tréning alebo niekam preč, tak mi bylo zle. Mala som panickú hrôzu, že tu budem sama, a len som plakala," priznala sa v relácii Mámy sobě mama teraz už dvojročného chlapčeka Tomáša.

Popôrodné depresie u mamičiek skutočne nie sú výnimočným javom. Príčin vzniku je viacero a rozhodne za tým nie je neschopnosť alebo nepripravenosť ženy na materstvo. Luciin partner sa jej snažil pomáhať, ale musel si tiež plniť povinnosti hokejového profesionála, takže ju často nechával doma samu. Vtedy jej prišli pomôcť zas rodičia, ak to bolo z ich strany možné, ale stávalo sa, že bola na Tomáška celkom sama. Jedného takého dňa sa cítila tak na dne, že povedala pred manželom niečo, čo nemala. "Keď manžel prišiel zo zápasu, tak som sa zložila, pretože sa plačúci syn nedal uspať. Prehlásila som, že ho snáď dám do babyboxu. Na to manžel povedal, že toto už nikdy nechce počuť, že to bolo naposledy, čo som niečo také vyslovila. A ja som si potom uvedomila, čo som to vôbec povedala," zverila sa Lucie s jej skratom v hlave. Od toho momentu si začala svoj stav uvedomovať a pracovať na ňom.

Prirodzená krása Lucie Holíkovej v roku 2013 očarila aj porotu českej Miss, odkiaľ si odniesla prvé miesto:

Spolu s manželom by pri jednom dieťati nechceli zostať, ale Lucie má obavy z toho, že ak by sa rozhodli pre druhé dieťa, bude se podobná situácia opakovať. Po jej skúsenosti by to už ale riešila vyhľadaním odbornej pomoci ešte pred pôrodom, kde by jej poradili ako zvládať takú psychickú, ale aj fyzickú záťaž. Ale aj ona sama mala pre ženy zopár dobrých rád, čo jej pomohlo dostať sa z popôrodních depresí. Z odstupom času sa na toto jej náročné obdobie dokáže pozrieť už aj s nadhľadom. Určite by budúce mamičky nemali očakávať, že materstvo je len prechádzka v ružovej záhrade, azda to je práve naopak. Ale že to stojí za to, o tom niet pochýb.

Popôrodná depresia, našťastie, nezanechala trvalú stopu na rodinnom šťastí bývalej a missky a dnes sa teší zo svojho dvojročného synčeka Tomáška: 

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie