Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ďalšia smutná správa! Svet filmu prišiel o skvelého herca!
Zdielať na

Ďalšia smutná správa! Svet filmu prišiel o skvelého herca!

Zdroj: pexels.com

Na Bielu sobotu večer odišiel do hereckého neba vo veku 81 rokov americký herec Michael Lerner. Túto smutnú správu oznámil na Instagrame jeho synovec Sam Lerner, ktorý je taktiež herec, bez uvedenia príčiny jeho úmrtia. Mal k nemu veľmi blízko, bol pre neho hereckým vzorom a bol na neho aj veľmi hrdý. V roku 1991 získal nomináciu na Oscara za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe za úlohu Jacka Lipnicka v čiernej komédii Ethana a Joela Cohenovcov Barton Fink. Nezanechal po sebe žiadnych potomkov.

​V smutnej správe na Instagrame Sam Lerner k úmrtiu svojho strýka Michaela Lernera uviedol: "Je ťažké vyjadriť slovami, aký skvelý bol môj strýko Michael a aký vplyv mal na mňa. Jeho príbehy ma vždy inšpirovali a vďaka nim som si zamiloval herectvo. Bol to ten najúžasnejší, najsebavedomejší a najtalentovanejší chlap a vďaka tomu, že bol moja krv, sa budem vždy cítiť výnimočne. Každý, kto ho poznal, vie, aký bol blázon - v tom najlepšom zmysle slova... RIP, Michael, užívaj si neobmedzene svoje kubánske cigary, pohodlné kreslá a nekonečný filmový maratón." 

​Michael Lerner sa narodil 22. júna 1941 v Brooklyne do rodiny starožitníka. V televízii sa objavil už ako 13-ročný a táto skúsenosť rozhodla, že si vybral štúdium herectva. Najskôr vyštudoval Brooklyn College, potom dostal štipendium na Univerzite v Berkeley, kde získal titul magistra anglickej drámy. Neskôr ešte vďaka Fulbrightovmu štipendiu dva roky študoval divadlo na Londýnskej akadémii hudby a dramatických umení. Je zaujímavé, že tam býval spolu s Johnom Lennonom a Yoko Ono. Dokonca účinkoval v jej krátkom experimentálnom filme Smile. 

Za výkon vo filme Barton Fink bol Michael Lerner dokonca nominovaný na Oscara, avšak počas kariéry sa mu vzácnu sošku napriek talentu nepodarilo získať: 

V roku 1968 sa vrátil do San Francisca, kde získal angažmá v divadle a o rok na to presídlil do LA a začala jeho filmová kariéra. Objavil sa vo filmoch The Brady Bunch, Godzilla, Elf , X-Men: Budúca minulosť, Seriózny muž bratov Coenovcov, či v seriáloch M*A*S*H, Starsky & Hutch alebo Dobrá manželka. Podľa IMDB si počas jeho rozsiahlej filmovej a televíznej kariéry zahral neuveriteľných 186 hereckých rolí. "Asi 20 rokov som pracoval ako charakterový herec a potom som zrazu získal nomináciu a moje honoráre sa zvýšili," uviedol Lerner svojho času. Bol vraj aj veľmi dobrým hráčom pokru, zberateľom vzácnych kníh a milovníkom kubánskych cigariet. Známym hercom je aj jeho brat Ken Lerner, ktorý hral vo filme Goldbergovci. Michael sa nikdy neoženil a nezaložil si rodinu.

Sam Lerner oplakal náhlu smrť svojho strýka Michaela Lernera spolu s priateľmi a fanúšikmi na Instagrame:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Sam Lerner (@samlerner)

Súvisiace články

Najčítanejšie